0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Ademhalingsbescherming

Advies nodig? Advies nodig? Welk type ademhalingsbescherming voor welke situatie? Als u in een stoffige omgeving werkt, is het van essentieel belang om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat u geen kleine stofpartikels inademt die gevaarlijk en schadelijk zijn voor de gezondheid. Seton is zich bewust van dat gevaar en heeft dan ook een gamma ademhalingsmaskers ontworpen met bijbehorende filters.

Welk type mondmasker zoekt u?

52 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Ademhalingsmaskers


De werkgever moet de nodige maatregelen nemen om de mentale en fysieke gezondheid van zijn werknemers te verzekeren. Hij moet daartoe preventieve maatregelen nemen om de risico's op de werkvloer in te perken, de werknemers gepast informeren en in de nodige opleidingen voorzien.
Met onze Borden en pictogrammen PBM verplicht zet u nogmaals de beschermingsmaatregelen voor het personeel in de verf en voorkomt u dat hun ademhalingswegen aangetast worden.
Voor elke werksituatie kan een ander soort mondmasker meer of minder aangewezen zijn. Tijdens een epidemie, zoals nu met het coronavirus, is het sterk aangeraden om een masker te dragen. Seton heeft een selectie mondmaskers samengesteld die de verdere verspreiding van covid-19 kunnen verijdelen. Meer informatie vind je op onze speciale infopagina over beschermingsmiddelen tegen covid-19.

Ademhalingsmasker met filter of isolerend masker?

Ademhalingsmaskers met filter, zoals de wegwerpmaskers FFP1, FFP2, FFP3, halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers, houden schadelijke stoffen in de lucht tegen met behoud van zuurstofuitwisseling. U kunt ze gebruiken in een omgeving waar het zuurstofpercentage minstens 17 % bedraagt, de schadelijke stof bekend is en waar ook de geur ervan waargenomen kan worden.
Isolerende ademhalingsmaskers, zoals de volgelaatsmaskers met luchttoevoersysteem, worden gebruikt in een afgesloten ruimte waar het zuurstofgehalte in de omgeving lager ligt dan 17 % en de vervuilende stof onbekend is en niet op geur herkend kan worden. Om de juiste keuze te maken, surf zeker even naar onze speciale infopagina Hoe kiest u het juiste ademhalingsmasker?

Wat zijn de kenmerken van de verschillende FFP-maskers?

FFP-mondmaskers zijn hoogwaardige ademhalingsbeschermingsmiddelen geschikt voor professioneel gebruik. Deze wegwerpbare maskers beschermen tegen fijn stof en kleine stofpartikels en houden ziektes tegen.

FFP1-masker

Een stofmasker FFP1 is perfect geschikt voor kleine werken en doe-het-zelftaken. Het masker beschermt tegen kleine, niet-giftige stofpartikels. Er bestaan versies met een ventiel, maar dat is niet verplicht zolang de concentratie van de vervuilende stof niet hoger ligt dan vier keer de gemiddelde blootstellingswaarde*.

FFP2-masker

Een stofmasker FFP2 wordt gebruikt in de bouw- en renovatiesector, metaalnijverheid of in de farmaceutische industrie. Het masker beschermt tegen fijne, giftige partikels en griepvirussen zoals vogelgriep, SARS, tuberculose of Aziatische griep. Er bestaan versies met een ventiel maar dat is niet verplicht zolang de concentratie van de gevaarlijke stof niet hoger ligt dan tien keer de gemiddelde blootstellingswaarde*.

FFP3-masker

Een stofmasker FFP3 biedt de beste bescherming tegen zeer fijne stofdeeltjes zoals bij asbest, lood en zelfs pollen. Dit type ademhalingsmasker kunt u gebruiken in zeer stoffige omgevingen. Het heeft altijd een ventiel voor maximaal comfort en optimale ademhaling. Bovendien helpt het condens aan de binnenkant te vermijden of dampaanslag op een bril. De concentratie van de gevaarlijke stof mag tot vijftig keer hoger liggen dan de gemiddelde blootstellingswaarden*.

* De gemiddelde blootstellingswaarde is de maximale concentratie waaraan iemand blootgesteld kan worden op een werkdag van acht uur zonder gevaar te lopen voor de gezondheid.

Met of zonder ventiel?

Bij langdurig gebruik is een masker met ventiel comfortabeler. De uitgeademde lucht blijft niet in het masker, waardoor u minder last hebt van warmte en vochtigheid. Zo voorkomt u ook dat uw beschermingsbril aandampt. U zult ook merken dat uw ademhalingsvrijheid grotendeels behouden blijft.

Wat zijn de verschillen tussen een schelpmasker, een soepel masker en een plooibaar masker?

Een schelpmasker is voorgevormd en hard. Met de plooibare klem ter hoogte van de neusbrug kunt u de neus beter laten aansluiten en als u de klem helemaal strak aanspant, kunt u zweet tegenhouden.
Een soepel mondmasker past zich gemakkelijk aan de vorm van het gezicht aan en biedt meer comfort. Het heeft ook een neusstuk.
Een plooibaar masker is gemakkelijk aan te passen en kunt u gemakkelijk compact opbergen in een werkkoffer of in een broekzak.

Wanneer gebruikt u een halfgelaatsmasker en wanneer een volgelaatsmasker?

Als het zuurstofgehalte hoger ligt dan 17 %, de gevaarlijke stof bekend is en de geur detecteerbaar is, moet u opteren voor een halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker met vrije of geassisteerde ventilatie. Die beschermen tegen gassen en dampen.
Een halfgelaatsmasker bedekt de neus, de mond en de kin. Het masker heeft bevestigingsriemen, een ventiel om in en uit te ademen, een bevestigingsstuk om de filters correct aan te brengen en een mondstuk. Het masker beschermt alle ademhalingskanalen zonder dat het gezichtsveld wordt beperkt. Dit masker wordt ook wel eens een spuitmasker genoemd, omdat het vaak gebruikt wordt bij werkzaamheden met gas, nevel of fijnstof.
Een volgelaatsmasker wordt gebruikt als ook de ogen beschermd moeten worden. Het masker bedekt neus, mond en kin, maar dus ook de ogen. Het masker heeft bevestigingsriemen, een ventiel om in en uit te ademen, een bevestigingsstuk om de filters correct aan te brengen, een mondstuk en een gelaatsscherm. Het is belangrijk om u te beschermen tegen gevaarlijke en schadelijke stoffen omdat ze de luchtwegen kunnen aantasten, blindheid veroorzaken of onherstelbare schade aan het lichaam aanbrengen. In het ergste geval kan er zelfs levensgevaar dreigen.
Een extra preventieve beschermingsmaatregel die u kunt treffen, is een gasmelder installeren.

Hoe moet u een volgelaatsmasker onderhouden?

Na elk gebruik moet uw uw ademhalingsbeschermingsmasker grondig controleren:
  • Ga na of er geen stof of vuil in de buizen, filters of het oogstuk zit.

  • Haal het masker uit elkaar en reinig het met water en een zacht detergent.

  • Spoel alle onderdelen af met stromend water, zodat ook alle sporen van detergent verwijderd zijn. Zo vermijdt u mogelijke irritatie bij een volgend gebruik. Gebruik zeker een zacht detergent, want sommige sterkere reinigingsproducten kunnen het materiaal van het masker beschadigen.

  • Droog het masker of met een schone doek.

Wanneer moet u de filter van een herbruikbaar masker vervangen?

Als u een filter kiest, moet u eerst het merk van uw masker nagaan. U moet een filter kiezen van hetzelfde merk als uw volgelaats- of halfgelaatsmasker. Bij elk merk is het bevestigingssysteem van de filters immers anders. Verder onderscheiden we drie soorten filters: gasfilters, deeltjesfilters en gecombineerde filters. Als u bij gebruik van een deeltjesfilter voelt dat ademen moeilijker lukt, is het tijd om de filter te vervangen. Als u een masker met gasfilters draagt en u de geur toch waarneemt, is ook die filter aan vervanging toe. Hoe lang de filter meegaat, hangt af van het soort gas, de concentratie en de omstandigheden waarin u werkt (temperatuur, vochtigheid).

Wanneer moet u een beschermingsmasker vervangen?

Als u kleine gaatjes, scheurtjes of andere schade aan uw beschermingsmasker ontdekt, moet u het onmiddellijk vervangen. Ga geregeld de buigzaamheid van het masker na, controleer de elasticiteit van de riemen en de staat van de beugels. Zodra u daar een afwijking van de nieuwstaat in opmerkt, zal uw masker minder efficiënt beschermen. Denk er daarom om het materiaal van uw werknemers zo regelmatig mogelijk te controleren. De inspectiemomenten kunt u inplannen met onze keuringsstickers.