Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Sneeuwscheppen en sneeuwschuivers

Advies nodig? Advies nodig? Tips bij het sneeuwruimen In tegenstelling tot regen, die afgevoerd kan worden dankzij een net van riolen, vereist sneeuw bepaalde handelingen, beroep doende op aangepast materiaal. Seton stelt materiaal ter beschikking voor een volledige en efficiënte sneeuwruiming. De verschillende types van sneeuwschoppen, -ruimers en –schrapers zorgen voor het snel en doeltreffend ruimen van sneeuw op besneeuwde wegen en banen. Het veschil tussen de types en wat uw wettelijke verplichting is, leggen we onderaan de pagina uit.

12 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ / Keuzehulp


Voor u begint met zout strooien, moet u uw terrein eerst sneeuwvrij maken. Daarnaast is het ook belangrijk om de stoep voor uw bedrijf ijsvrij te maken.

Wat zegt de wet?

In België bent u niet rechtstreeks wettelijk verplicht om het trottoir te vegen bij sneeuwval. Wel kan het ijsvrij maken verplicht worden door het plaatselijke politiereglement, wat bijna voor elke Vlaamse gemeente het geval is. Als u dat niet doet, riskeert u een administratieive boete. Het bedrag daarvan hangt af van de redio. En als er dus iemand zou uitlgijden voor uw gebouw is het ook mogelijk dat u verantwoordelijk gesteld wordt.

In Nederland is het sinds 2007 niet meer verplicht om het trottoir te ruimen, maar de gemeenten en politici sporen de burgers vaak aan om het toch doen. Bovendien kan men de vraag stellen of het wel moreel verantwoord is om het niet doen. En hoewel er bitter weinig regelgeving is op Europees niveau, kan iedere burger wel degelijk aansprakelijk worden gesteld wanneer er iets zou mislopen.

Enkele tips bij het sneeuwruimen


  • Zorg voor het geschikte gereedschap. Kies de schep in functie van de oppervlakte en de hoeveelheid sneeuw. Daarnaast geldt ook hoe lichter hoe beter en let er ook op dat de steel in verhouding is met uw lichaamslengte. U kunt in ons aanbod kiezen tussen kleine handscheppen, klassieke sneeuwschoppen en ook brede sneeuwschuivers. Sneeuwsneeuwschuivers zijn vooral praktisch bij natte sneeuw of grote hoeveelheden. Voor ijsplekken raden we dan weer een ijsschraper of ijskrabber aan.

  • Bekijk voor u begint waar u de sneeuw kwijt kunt. Bij voorkeur een plaats waar het voor niemand in de weg ligt. Vermijd daarbij afvoerputten en goten. Het sneeuw zal daar een ijsklomp vormen en zo een goede afwatering verhinderen. Bovendien kan het daar een obstakel vormen voor fietsers of auto's. Veeg het liever tegen de muur, langs de rand van de stoep of bijvoorbeeld een stuk grond (zoals een grasperk) dat niet gebruikt wordt. Op de stoep is een doorgang van 1 meter breed meestal voldoende.

  • Voorkom dat de ontdooide sneeuw aanvriest door Strooizout te gebruiken. Ook nieuwe sneeuw verwijdert u best meteen.

  • Houdt uw lichaam warm door de juiste Persoonlijke beschermingsmiddelen bij kou te dragen.

  • Sneeuw ruimen is best wel een fysiek zware activiteit. Vermijd blessures door te tillen vanuit uw knieën en niet vanuit uw rug. Houd uw rug dus zo recht mogelijk en plooi uw knieën om te scheppen. Gebruik uw onderlichaam om de last te heffen.