0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Antislipproducten en accessoires

Advies nodig? Advies nodig? Kies het juist antislipproduct Als werkgever bent u verantwoordelijk om de veiligheid en het mentale en fysieke welzijn van uw werknemers te garanderen. Plaats daarom de juist antislipproducten op de risicoplaatsen. Zo verhoogt u de veiligheid binnen uw bedrijf en verlaagt u de kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid en dergelijke. Lees onderaan de pagina meer over de exacte cijfers, de meest voorkomende oorzaken en wat we u aan oplossingen daarvoor kunnen bieden.

1-92 van 112 producten

Filteren Sorteren

Rooster

  1. 1
  2. 2

FAQ

De cijfers

Hoewel struikelen en uitglijden heel banale ongelukjes lijken, vertellen de cijfers een ander, ernstiger verhaal.

In Europa zijn struikelen, uitglijden en vallen goed voor 24% van alle arbeidsongevallen. Voor vrouwen zouden ze zelfs het meest voorkomende soort ongeval zijn. De arbeidsongeschiktheid na zo’n ongeval bedraagt in 35% van de gevallen meer dan een maand.

Bovendien is er geen sprake van een dalende trend; in 2005 waren valpartijen op gelijke hoogte goed voor 14% van de ongevallen met als gevolg een afwezigheid van langer dan 3 dagen. In 2010 bedroeg dat 15%. Uitglijden, struikelen en vallen zonder niveauverschil overkomt vooral oudere werknemers. (Cijfers van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk.)

In Nederland in 2014 was onderuitgaan op de werkvloer de meest genoemde oorzaak van arbeidsongevallen die leidden tot een werkongeschiktheid van 4 of meer dagen. Bij ongevallen met langer verzuim gaf 30% aan dat de blessure ontstond door struikelen, uitglijden of vallen op de werkplek. (Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek).

Het risico op vallen op gelijke hoogte beperken

Om het risico op vallen te kunnen voorkomen, moet u onder meer rekening houden met de aard van het werk en de werkomgeving. Daarnaast moet u ook de oorzaken onderzoeken; dat kan bijvoorbeeld materiaal zijn dat niet aangepast aan de taak. Het is dus belangrijk om te:

  • Evalueren: maak een ergonomische analyse en onderzoek de oorzaak van gebeurde ongevallen. Zo bepaalt u de risicofactoren in uw bedrijf.
  • Informeren / bewustmaken: het is belangrijk om uw werknemers bewust te maken van de risico’s en ze te informeren over de richtlijnen en veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden om het risico op vallen en uitglijden te vermijden. Seton stelt u een gamma posters voor waarmee u uw personeel kunt inlichten een waarschuwen.
  • Beveiligen: richt gevaarlijke zones in met antislipproducten die aangepast zijn aan de werkomgeving (trapneuzen, verf …). Verderop leest u hoe u het juiste product kiest.
  • Signaleren: de meesten ongevallen gebeuren in gevarenzones die niet gesignaleerd waren. Daarom is het dus belangrijk om zulke zones af te bakenen of ten minste te signaleren. Denk maar aan obstakels, gevaarlijke trappen, gladde vloer, niveauverschillen etc. U kunt daarvoor onder meer onze A-borden voor gladde vloer gebruiken.
  • Beschermen: rust uw werknemers uit met de geschikte bescherming voor hun activiteit. Zo voorkomt u ongevallen en verzekert u de veiligheid van uw werknemers. Ontdek daarvoor ons uitgebreid gamma persoonlijke beschermingsmiddelen.

Wat zijn de voornaamste risicofactoren?

Bepaalde factoren verhogen het risico op vallen op gelijke hoogte:

  • Slechte hechting van de vloer
  • Onvoorziene obstakels
  • Ongeschikt schoeisel
  • Onvoldoende verlichte ruimtes
  • Onregelmatige of slecht onderhouden vloer
  • Werk onder tijdsdruk
  • Persoonlijke factoren zoals het niet respecteren van veiligheidsrichtlijnen of een gebrek aan concentratie

Hoe kan ik het risico op vallen, misstappen en uitglijden vermijden?

Er zijn een aantal oplossingen die u helpen om vallen op gelijke hoogte te voorkomen:

  • Ervoor zorgen dat de grond in goede staat verkeert
  • De werkplaats schoon en ordelijk houden
  • De grond slipvast maken
  • De werknemers voorzien van slipvaste schoenen
  • (Potentieel) gladde plaatsen signaleren

Antislipmateriaal bestaat in verschillende vormen, te kiezen in functie van de omgeving die beveiligd moet worden.

Wat zegt de wet?

De Richtlijn 89/654/EEG stipuleert het volgende :
"Werkplekken in de open lucht moeten, voor zover mogelijk, zodanig zijn ingericht dat de betrokken werknemers [...] niet kunnen uitglijden of vallen."

Daarnaast stelt het Arbobesluit:

  • Artikel 3.2: "Arbeidsplaatsen zijn veilig toegankelijk en kunnen veilig worden verlaten. Ze worden zodanig ontworpen, gebouwd, uitgerust, in bedrijf gesteld, gebruikt en onderhouden, dat gevaar voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers zoveel mogelijk is voorkomen."
  • Artikel 3.11: "Vloeren van arbeidsplaatsen zijn zo veel mogelijk vrij van oneffenheden en gevaarlijke hellingen en zijn voorts zo veel mogelijk vast, stabiel en stroef."
  • Artikel 3.15: "Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen."

Aansprakelijkheid

Als werkgever bent u formeel juridisch verplicht om de veiligheid en fysieke en mentale gezondheid van uw werknemers te garanderen. Dat betekent dat u als werkgever begin- én eindverantwoordelijke bent voor de veiligheid in uw bedrijf.

Als één van uw werknemers struikelt of uitglijdt en valt en een letsel oploopt, dat u als werkgever aansprakelijk bent voor de letselschade. Zelfs als u er als werkgever - praktisch én feitelijk - niets aan kon doen.

In 2 gevallen ligt de aansprakelijkheid bij het slachtoffer:

  • Als hij het ongeval met opzet veroorzaakt heeft
  • Als hij zich bewust roekeloos heeft gedragen

Een werknemer die bijvoorbeeld meerdere keren de veiligheidsvoorschriften niet respecteert, draagt zijn eigen verantwoordelijkheid. Als werkgever moet u het naleven van die voorschriften wel controleren en waarschuwen wanneer die niet gevolgd worden.

Aankoopgids

Seton biedt u heel wat verschillende soorten antislipproducten aan. Ze zijn allemaal bedoeld om te beschermen tegen uitglijden en vallen, maar welk formaat is geschikt voor welke omgeving? Dat leggen we hieronder uit.

Antisliptape

Antisliptape op trap

Antisliptape is voornamelijk bestemd voor binnengebruik. Het is geschikt voor alle soorten oppervlakken: rond machines, trappen, toegangen, hellingen, ladders …. U kunt ze ook installeren op poreuze oppervlakken mits gebruik van een primer. Antisliptape is gemakkelijk te plaatsen en is beschikbaar op rol of in voorgesneden stroken. Tape op rol is ideaal voor grote lengtes. Ons aanbod bevat tape in verschillende kleuren, waaronder ook zwart-geel gestreept en zelfs fotoluminescent om uw nooduitgangen aan te duiden en te beveiligen.

Antisliptrapneuzen

Zwart-gele trapneus

Trapneuzen zijn speciaal ontworpen om trappen te beveiligen, zowel binnen als buiten. Dankzij de hoek van 90° zijn ze gemakkelijk te installeren op en aan te passen aan een traptrede. Een trapneus moet vastgevezen of vastgelijmd worden en kan dus enkel op een plat oppervlak aangebracht worden. De meeste modellen bestaat uit aluminium of roestvrij staal. Het aanbod van Seton bevat trapneuzen in verschillende zichtbare kleuren (geel, zwart-geel …) maar ook discretere kleuren voor in kantooromgevingen. Een esthetische en toch veilige oplossing.

Antislipplaten

Stalen antislipplaat

Antislipplaten kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. U kunt ze installeren op ondergronden waarop lijm niet hecht, zoals hout of andere ruwe oppervlakken. Afhankelijk van de behoeften van de omgeving, kunt u antislipplaten van aluminium, glasvezel of roestvrij staal gebruiken. Deze platen vormen een duurzame bekleding van uw grond en zijn gemakkelijk aan te brengen. Ook dit model wordt vastgelijmd of -geschroefd op een plat oppervlak.

Antislippictogrammen

Antislippictogram vloer valgevaar trap

Deze antislippictogrammen worden voornamelijk gebruikt in magazijnen, maar bewijzen ook buiten hun nut. De antislipkracht van deze producten ligt erg hoog (R13). Ze zijn geschikt voor zwaar verkeer en zijn bestand tegen slijtage en extreme temperaturen. Met deze zelfklevende pictogrammen kunt u uw personeel informeren over bepaalde gevaren, een verbod of verplichting. Bovendien beschermen ze daarbij tegen uitglijden. Deze bescherming bestaat ook in een fotoluminescente versie om minder goed verlichte plaatsen te beveiligen. Aan te brengen op een plat oppervlak.

Antislipverf

Pot antislipverf met verschillende kleuren

Antislipverf kan gebruikt worden antislipbekleding, zowel binnen als buiten. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden, evenals verkeer van zware voertuigen. Deze verf is perfect voor grote oppervlakken zoals op een parking of in een magazijn. Met verf kunt u een oppervlak van gelijk welke afmetingen behandelen. Wanneer u deze verf aanbrengt, vergeet dan niet om handschoenen en een mondmasker aan te doen. Houd ook rekening met de droogtijd.

Behalve deze verschillende soorten producten, biedt Seton u een ruime keuze aan kleuren, materialen, bevestigingen, afmetingen en prijs. Het is altijd goed om een contrasterende kleur te kiezen om het gevaar te signaleren. Ook retroreflecterende producten verhogen de zichtbaarheid van het obstakel. Op evacuatieroutes kunt u fotoluminescent antislipmateriaal aanbrengen. Zoekt u een esthetische oplossing, bekijk dan zeker de GlitterGrip-tapes.

Complementaire producten

Om u te helpen bij het aanbrengen van al die producten verwijzen we u naar onze bevestigingsaccessoires zoals ontvetter, primer of lijm om uw antislipmateriaal te bevestigen.
Bescherm uw werknemers niet alleen tegen vallen op gelijke hoogte, maar ook tegen de volgende gevaren:

En zo veel meer… Bekijk onze volledige website en vind er alles wat u nodig hebt om veilig te werken.