Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Toegangscontrole parking

Advies nodig? Advies nodig? Hoe groot moet een parkeerplaats zijn? Werknemers en bezoekers rijden dagelijks rond op uw parking. Om de stroom van auto’s, fietsen en motors onder controle te houden, stelt Seton producten voor die helpen om uw parking te organiseren.
Ontdek ons ruime gamma dat beantwoordt aan de noden van alle weggebruikers.

53 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ - parking en parkinginrichting

U heeft aangepast materiaal nodig om uw parking in te richten en de circulatiezones te organiseren. Of het nu gaat om een openbare ruimte of privéruimte, om een bedrijf of een industriezone, signalisatie is onmisbaar! Via signalisatie kan u delen van de parking voorbehouden voor bepaalde groepen weggebruikers. We stellen u een signalisatie voor die voldoet aan de veiligheidsregels en die de circulatie van de voertuigen bevordert.

Dankzij geschikte borden kan u bezoekers, medewerkers en leveranciers vlot begeleiden naar de parkeerzones die voor hen voorzien zijn. Bij de indeling van een parking moet ook gedacht worden aan de fietsers, motorrijders en personen met een beperking. Daarom biedt Seton producten aan die voldoen aan de eisen en noden van verschillende types weggebruikers.

Hoe kan u efficiënt parkeerplaatsen aanduiden?

Het is vaak heel druk op een parking als er tegelijk mensen toekomen en afrijden. Vaak ontstaan dan ook ergernissen of kleine ongelukjes. Om te zorgen dat de circulatie vlot verloopt en dat het verkeer op uw parking elkaar niet hindert, bestaan er twee types markeringen:

 • Horizontale markering: Dit is een grondmarkering. De markering is vaak gemaakt met permanente verf die speciaal gecreëerd is voor de tracering van vloeren binnen en buiten. Om parkeerplaatsen af te bakenen, kan u gebruik maken van markeernagels en parkeerstops. Parkeerstops zijn verhoogde inrichtingen die de verschillende parkeerplaatsen van elkaar scheiden.
 • Verticale markering: Om de zichtbaarheid te bevorderen en om vlot de verschillende parkeerplaatsen te onderscheiden, is het aan te raden om richtingaanwijzers en borden te plaatsen.

Wat zijn de afmetingen van een parkeerplaats?

Het is belangrijk dat u let op de reglementaire afmetingen van kracht, die verschillen naargelang de capaciteit en het type van uw parking, maar ook naargelang de obstakels (muur, palen, etc.) rond een parkeerplaats. Opdat auto’s vrij zouden kunnen manoeuvreren, moeten de minimale afmetingen van een parkeerplaats gerespecteerd worden:

 • De lengte moet geschikt zijn voor zowel stadsauto’s, monovolumes als vierdeursauto’s.
 • De breedte moet breed genoeg zijn zodat de auto naar voor en naar achter kan zonder dat hij de auto(‘s) naast zich raakt.
 • De breedte van de weg langs de parkeerplaatsen moet toestaan dat auto’s kunnen manoeuvreren in alle veiligheid.

Parkings loodrecht ten opzichte van de straat

Voor een parking die loodrecht staat ten opzichte van de straat, zijn de vereiste afmetingen als volgt:

 • Lengte: 5 meter
 • Breedte: 2,5 meter

De breedte van de weg moet minstens 3,5 meter bedragen.

Om de 10 à 15 m worden de parkeervakken best onderbroken door een uitstulping (voetgangersruimte, eventueel boomvak). Het is aanbevolen om de parkeervakken naast een uitstulping licht te verbreden (30 à 40 cm extra). Om de zichtbaarheid bij achterwaartse manoeuvres te verhogen wordt tussen de rijweg (of fietspad) en de parkeerstrook zo mogelijk een manoeuvreerstrook voorzien (0,5 tot 1 m).

Overlangse of zijdelingse parkings

Om zijdelings te parkeren (dit wil zeggen dat de auto in dezelfde richting geparkeerd wordt als uw rijrichting), zijn volgende afmetingen vereist:

 • Lengte: 5 meter als er geen obstakels zijn, 5,30 meter als er een muur is en 5,60 meter als de parkeerplaats tussen twee muren ligt.
 • Breedte: 2,3 meter

De breedte van de weg moet minstens 3,5 meter bedragen.

Parkings schuin ten opzichte van de straat

Om schuin te parkeren ten opzichte van de straat, hangen de afmetingen af van de grootte van de hoek van de parking ten opzichte van de straat.

Als de hoek tussen de parking en de straat 45° is, moet de parkeerplaats volgende afmetingen hebben:

 • Lengte: 4,80 meter
 • Breedte: 2,50 meter

Breedte van de weg: minstens 3,50 meter.

Als de hoek tussen de parking en de straat 60° is, moet de parkeerplaats volgende afmetingen hebben:

 • Lengte: 4,80 meter
 • Breedte: 2,50 meter

Breedte van de weg: minstens 4 meter.

Als de hoek tussen de parking en de straat 70° is, moet de parkeerplaats volgende afmetingen hebben:

 • Lengte: 5,10 meter
 • Breedte: 2,50 meter

Breedte van de weg: minstens 4,50 meter.

Parking voor personen met een beperking

De parkeerplaatsen die voorzien zijn voor personen met een beperking moeten breder zijn dan de standaard parkeerplaatsen zodat mensen in de rolstoel nog langs hun auto kunnen rijden. De breedte van de parking voor mindervalide personen moet 3,30 meter bedragen. Deze parkeerplaatsen moeten bovendien ook dicht bij de ingang van een gebouw liggen.

De borden die parkeerplaatsen voor gehandicapten aanduiden, zijn erg zichtbaar en verstaanbaar. Ze zijn ook onmisbaar om te signaleren dat er parkeerplaatsen voorzien zijn voor personen met een beperking. Denk er ook aan om de trappen en de paden aan te passen zodat ook mensen die minder mobiel zijn vlot geraken waar ze moeten geraken.

De aanwezigheid van obstakels

Obstakels zoals palen en muren kunnen de automobilisten hinderen tijdens het manoeuvreren. Daarom is het beter om de parkeerplaatsen naast of tussen muren en palen wat breder te maken.

 • Als het obstakel minder dan 25 cm van de weg staat, moet de parkeerplek 20 cm breder zijn.
 • Als het obstakel tussen 25 en 40 cm van de weg staat, moet de parkeerplek 15 cm breder zijn.
 • Als het obstakel tussen 40 en 60 cm van de weg staat, moet de parkeerplek 10 cm breder zijn.

Hoe kan u uw parking inrichten?

Om de veiligheid van de voetgangers te verzekeren, is de snelheid op een parking meestal beperkt tot 30 km/h. Om ervoor te zorgen dat automobilisten deze beperking respecteren, gebruikt u best verkeersdrempels. Gebruik blauwe parkeerborden om gereserveerde parkeerplaatsen aan te duiden. Om de parkeerplaatsen af te bakenen kunt u verhoogde boorden plaatsen tussen de verschillende parkeerplaatsen.

Gebruik blauwe parkeerborden om gereserveerde parkeerplaatsen aan te duiden. Om de parkeerplaatsen af te bakenen kunt u verhoogde boorden plaatsen tussen de verschillende parkeerplaatsen.

Meer en meer medewerkers komen met de fiets naar het werk. Stimuleer dit gedrag en beloon hen door (overdekte) fietsenrekken te plaatsen. Ook de motoren kunnen op die plaats gestald worden. U kan duidelijk maken aan de fietsers en motorrijders dat ze zich daar kunnen parkeren aan de hand van signalisatie (borden parkeerplaats voor voertuigen met twee wielen - fietsen en motors).

Om een parkeerplaats vrij te houden, kan u verkeerspalen plaatsen. Als een parkeerplaats leeg moet blijven omdat ze de hulpdiensten zou kunnen blokkeren in geval van gevaar, kan u ook signalisatie plaatsen (borden verboden te parkeren). Het gebruik van badges kan ook handig zijn om het overzicht te bewaren over wie de parking betreedt.

Als onbevoegden toch de parking betreden of als bestuurders zich parkeren op een verboden parkeerplaats, kan u een verbodssticker op de ruit van de auto kleven. De stickers kleven erg goed waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. Als u wil beletten dat uw voertuig gestolen of verplaatst wordt, kan u een wielklem gebruiken.

Tijdens de inrichting van een parking, is het ook goed om te denken aan een rokerszone met een afvalbak-asbak. Houd het bedrijf ook proper dankzij onze vuilnisbakken voor buiten.