Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Industrieel absorptiemateriaal

Advies nodig? Advies nodig? Wat zijn de verschillende soorten absorptiemateriaal? Industrieel absorptiemateriaal is een noodzakelijk hulpmiddel ongeacht welke vloeistoffen u verwerkt in uw bedrijf. Denk maar aan de schoonmaak van een opvangbak of ongevallen met uw producten. Er zijn heel wat redenen om absorptiemateriaal te gebruiken. Seton stelt u een volledig gamma voor met oplossingen voor verschillende soorten uitdagingen. Het absorptiemateriaal bestaat in de vorm van rollen, doeken of papier en met verschillende afwerkingen in functie van het beoogde gebruik.

Welk soort absorptiemiddel zoekt u?

56 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ - Industrieel absorptiemateriaal


Wat is industrieel absorptiemateriaal?

Absorptiemateriaal heeft als doel om gevaarlijke of professioneel gebruikte vloeistoffen op te slorpen: koolwaterstoffen, olie, verf, water... Onze industriële absorptieproducten worden gemaakt uit polypropyleen en zijn geschikt voor alle professionele doeleinden. Dit bijzonder absorberend materiaal moet immers doeltreffend zijn op alle mogelijk oppervlakken. Daarbij wordt het principe van capillariteit toegepast: vloeistoffen komen terecht in de verschillende vezels totdat het absorberende doek verzadigd is. Zo kan u bijvoorbeeld een versperring optrekken om lekkages tegen te gaan en inkomhallen of werkposten beveiligen met absorptiemateriaal.
De bewerking van bepaalde producten in bedrijven is vaak de oorzaak van incidenten (zoals lekken, overstroming, vervuiling...). Er bestaan wetten ter bescherming van de werknemers en het milieu tegen de risico's van chemische agentia. De werkgever is onder meer verantwoordelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers op de werkvloer. Naast de eventuele fysieke blessures kunnen werkongevallen ook schade aanrichten aan het bedrijf doordat bijvoorbeeld productieprocessen vertraging oplopen.

Bestaat er natuurlijk absorptiemateriaal?

Ook in de werkcontext is het milieu steeds vaker een belangrijk thema. Bedrijven willen hun steentje bijdragen om de planeet te beschermen en kiezen voor materialen waarvoor er geen natuurlijke hulpbronnen verspild worden. Bij Seton hebben we beslist om een gamma plantaardig absorptiemateriaal te ontwikkelen. Heel wat materialen zijn ontwikkeld vanuit die optiek. Houtkrullen en celstoffen zijn hier bekende voorbeelden van. Deze absorptiemiddelen zijn geschikt voor alle soorten vloeistoffen: water, koolwaterstof of chemische producten.
Seton gebruikt ook een ander plantaardig materiaal in een groot deel van het gamma industriële absorptieproducten: kokosvezels. Die werken zoals een kleine spons en absorberen heel gemakkelijk en snel vloeibare substanties. Dit materiaal veroorzaakt bovendien geen stof en kan zowel buiten als binnen gebruikt worden. Of het nu om olie of om waterachtige vloeistoffen gaat, dit soort absorptiemateriaal heeft een absorptievermogen van bijna 70% van het eigen gewicht.

Natuurlijk of synthetisch, wat kiezen?

Zoals hierboven beschreven zijn plantaardige of natuurlijke absorptiemiddelen bruikbaar voor alle soorten vloeistoffen en zowel binnen als buiten. Dit soort veelzijdigheid heeft echter een keerzijde. Het totale absorptievermogen van dit soort absorptiemateriaal hangt af van de te absorberen vloeistof.
Doordat ze handmatig verspreid en schoongemaakt moeten worden, is het gebruik vooral aangeraden voor kleinere incidenten. Deze natuurlijke absorptieproducten hebben wel antislipeigenschappen en tasten geverfde vloeren niet aan. Ze zijn ook niet schadelijk voor het milieu bij buitengebruik.
Synthetisch absorptiemateriaal wordt gemaakt uit polypropyleen tijdens een vernieuwend technologisch productieproces en kan heel wat vormen aannemen. Absorptiemiddelen zoals doeken, rollen of bladen hebben allemaal een uitstekend absorptievermogen van 10 tot wel 20 keer het eigen gewicht. Bovendien kunnen ze, in tegenstelling tot natuurlijk absorptiemateriaal, de geabsorbeerde vloeistoffen opnieuw afstoten. In het geval van vloeistoffen die niet gevaarlijk zijn en geen speciale behandeling nodig hebben, is het mogelijk om de hulpbronnen te besparen en verspilling tegen te gaan.
Ondanks de samenstelling kan polypropyleen milieuvriendelijk zijn wanneer het na gebruik behandeld wordt in een technisch centrum. Bij verbranding wordt er heel wat energie geproduceerd en er blijven maar 0,02% assen over. Dit materiaal heeft neutrale chemische eigenschappen en kan dus gebruikt worden voor alle vloeistoffen zonder het risico op een chemische reactie of andere nefaste gevolgen.

Wat zijn de verschillende eigenschappen van de absorptieproducten?

In het gamma industrieel absorptiemateriaal van Seton zijn er twee grote productgroepen:
 • Hydrofiele en oleofiele absorptieproducten. Deze absorptiemiddelen absorberen het water en vette massa’s zonder onderscheid. Ze houden dus gemakkelijk alle vloeistoffen vast. U vindt dit soort absorptiemateriaal in de categorieën universele absorptiemiddelen en absorptiemiddelen voor chemische producten. De absorptiekorrels zijn in staat om alle producten op te nemen naargelang de samenstelling. Of het nu kokosvezels, houtzaagsel of mineralen zijn, het enige wat u moet doen is de korrels goed spreiden zodat de vloeistoffen vlotter worden opgenomen.

 • Waterafstotende absorptieproducten. Deze absorptiemiddelen nemen geen water op. Wanneer u alleen maar de oliën en vette massa’s wilt opnemen, dan is dit soort absorptiemateriaal sterk aangeraden. U vindt dit gamma voor professionele gebruikers in de categorie absorptiemiddelen oliën en koolwaterstoffen. Er bestaan speciale absorptiekorrels voor oliën en koolwaterstoffen. U kan deze zelfs op het water gooien, ze zullen niet zinken en slorpen de drijvende koolwaterstoffen op.

Hoe het meest geschikte absorptiemateriaal kiezen?

Het Seton gamma is bijzonder uitgebreid en op het eerste zicht kan het moeilijk zijn om het meest geschikte product voor uw activiteit te kiezen. Industrieel absorptiemateriaal bestaat in verschillende vormen en met verschillende afwerkingen. Op die manier is er voor iedere beroepsactiviteit een gepaste oplossing. Ook de kleur is een belangrijk element. Aan de hand van de kleur herkent u meteen het gebruik van de absorberende doek of absorberende rollen die u voor u heeft.

1 – De te absorberen substantie

De eerste vraag gaat over de producten die mogelijks in uw bedrijf worden opgeslagen. Deze zijn beslissend in uw keuze van absorptiemiddelen. De leverancier van gevaarlijke stoffen is verplicht om u een fiche met veiligheidsvoorschriften te leveren. Deze fiche zal u helpen in uw keuze van absorptiemateriaal.
 • Universeel: dit gamma met grijze kleur is bruikbaar voor alle soorten vloeistoffen, zowel water als vette massa’s.

 • Olie of koolwaterstof: de absorptieproducten van dit gamma hebben een witte kleur. Ze zijn waterafstotend en absorberen enkel de olie, zelfs als die met water gemengd is.

 • Chemische producten: dit gamma is geschikt voor chemische producten en heeft een groene kleur. Deze absorptieproducten bevatten heel wat lagen die het lek tegenhouden totdat het probleem opgelost is.

2 – De afwerking

De Seton absorberende rollen hebben verschillende afwerkingen die min of meer geschikt zijn voor bepaalde situaties.
 • Maximale absorptie: deze speciale afwerking van uw absorptiemateriaal zorgt ervoor dat alle bovenliggende vloeistoffen worden geabsorbeerd. Dit is een ruwe afwerking en wordt niet meer verder bewerkt na de productie. Wanneer de maximale absorptie bereikt is, dan wordt het materiaal echter breekbaar. Er blijft ook een beetje afval achter bij wrijving.

 • Raster - Kleine weerstand: de rasterafwerking geeft aan de absorberende rol een hogere weerstand dan de voorgaande categorie. Aan het einde van he productieproces gaat het product door een gekeepte en verwarmde rol waardoor het plastic smelt en er een raster ontstaat. Door dit proces verliezen de absorptiemiddelen een klein beetje absorptievermogen maar het versterkt wel de weerstand.

 • Omhuld - Topklasse: de “omhulde” afwerking (één of twee zijden) versterkt de rol en maakt deze bijna onbreekbaar. Bovendien zorgt de omhulling ervoor dat de rol geen afval achterlaat bij wrijving. Dat is handig voor bepaalde sectoren (farmaceutische sector bijvoorbeeld) waarin het extra belangrijk is dat het productieproces uiterst schoon verloopt.

3 – Het formaat

Absorptieproducten komen voor in heel wat verschillende formaten. Sommige zijn praktischer in bepaalde gevallen dan andere. Het is belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt. Dat heeft immers een invloed op de manier waarop en de snelheid waarmee u de controle krijgt over de lekkage. Er kunnen ook meerdere functies zijn zoals preventie (zeer absorberende mat) of gewoon schoonmaak (absorberende rol).
 • Doek: absorberende doeken zijn de meest klassiek absorptieproducten van het gamma. Ze worden voorgesneden en bestaan dus in heel wat afmetingen.

 • Rol: absorberende rollen hebben exact hetzelfde gebruik als de doeken. Ze zijn echter niet voorgesneden. Ze bestaan ook in verschillende afmetingen.

 • Mat: de ultra absorberende mat heeft heel wat mogelijke gebruiken. Deze kunnen bijvoorbeeld aan de ingang van een risicovolle werkpost worden gelegd om kleine lekkages tegen te gaan.

 • Slang: absorberende slangen werden speciaal ontwikkeld om controle te krijgen over lekkages. Deze slangen hebben een groot absorptievermogen maar de vloeistof kan niet hergebruikt worden. Het design maakt het mogelijk om dit formaat van absorptiemateriaal te vormen naargelang het gebruik.

 • Kussen: het absorberende kussen is het product met het grootste absorptievermogen. Dit formaat van absorptieproducten kan gebruikt worden om grotere lekkages tegen te gaan. De absorberende kussens zijn gevuld met stukjes doek naargelang het gebruik.

4 – Het absorptievermogen

Bij Seton worden alle absorptiemiddelen getest tot aan de volledige verzadiging. Afhankelijk van het model varieert het absorptievermogen tussen 190 g/m² en 360 g/m². De absorptie is niet lineair, dat wil zeggen dat twee doeken van 200 g niet dezelfde absorptie hebben als één doek van 400 g. Gebruik de juiste producten in functie van wat u moet absorberen en vermijd zo een verspilling van materiaal en hulpbronnen.

Bijhorende producten

Om eenvoudiger te vermijden dat de vloeren vervuild worden, heeft Seton een aantal absorptiekits samengesteld. Deze bevatten industrieel absorptiemateriaal en andere producten en kunnen voor alle soorten vloeistoffen gebruikt worden. Vind de meest geschikte kit met absorptiemiddelen en wees klaar om altijd gepast en snel te reageren.
Ons gamma met absorptieproducten wordt aangevuld met een selectie van kasten en lekbakken. Wanneer u al dan niet gevaarlijke vloeistoffen opslaat, is er altijd een risico op incidenten en ongevallen. Wees voorbereid om snel te reageren dankzij ons gamma industriële absorptieproducten.
Bij Seton is uw veiligheid onze prioriteit. Vind hier al onze industriële absorptieproducten en beveilig uw vloeren op een snelle manier.