0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Oogbescherming

Advies nodig? Advies nodig? Welke soorten gelaats- en oogbescherming bestaan er? Het oog is een bijzonder kwetsbaar orgaan. Elke kwetsuur eraan kan ernstige gevolgen hebben. Daarom heeft Seton een veelzijdig aanbod oog- en gelaatsbescherming, waarmee u mogelijke risico's kunt inperken.

68 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Oog- en gelaatsbescherming


Het oog is bijzonder kwetsbaar. Het kleinste stofje of spatje dat verkeerd terechtkomt in het oog, kan voor oogschade zorgen die tot gezichtsverlies kan leiden. Daarom is oogbescherming onontbeerlijk bij werkzaamheden zoals houtbewerking of in de omgang met chemische stoffen. Een eenvoudige veiligheidsbril is daarbij niet voldoende. Die zijn immers niet ontworpen om de ogen te beschermen tegen vonken, gevaarlijke stofdeeltjes of spatten van chemische producten. Alle types transparante gelaatsbescherming in het gamma van Seton zijn gemaakt voor permanent gebruik (optische klasse 1) en voldoen aan de EN 166-norm. Dat betekent dat ze bescherming bieden bij werken met machines, met chemische stoffen, in warme omstandigheden en behoeden tegen krassen. Op elk van onze producten vindt u het CE-logo, wat betekent dat ze conform alle Europese richtlijnen zijn.

Wat zijn de troeven van elk type oogbescherming?

Seton pakt uit met drie types oogbescherming: veiligheidsbrillen, overzetbrillen en gelaatsschermen. Sommige van deze beschermingsmiddelen kunt u combineren met een gewone bril. Onze veiligheidsbrillen zijn indien gewenst beschikbaar met corrigerende glazen, zodat u uw gewone bril niet nodig hebt. De voornaamste troeven van onze drie types oogbescherming:

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen beschermen alleen de ogen. Het is mogelijk om opzij extra bescherming aan te brengen. Sommige kunt u ook samen dragen met uw gebruikelijke bril. Omdat ze niet nauw op het gezicht aansluiten, schermen ze de omgevingslucht niet af.

Overzet- en ruimzichtbrillen

Overzetbrillen beschermen alleen de ogen en beschikken over een ventilatiesysteem om condensvorming tegen te gaan. In tegenstelling tot een veiligheidsbril of een gelaatsscherm sluit een overzetbril wel nauw op het gezicht aan, waardoor de oogzone ook afgesloten is van de omgevingslucht. U kunt een overzetbril combineren met een veiligheidsbril.

Gelaatsschermen

In tegenstelling tot veiligheidsbrillen en overzetbrillen dekken gelaatsschermen tegelijk de ogen, het gezicht en de halszone af. Het transparante gelaatsscherm kan vastgemaakt worden aan een veiligheidshelm of een beschermkap. Omdat ze niet afgedicht zijn, beschermen ze niet tegen stof of dampen in de omgeving. Ze zijn verkrijgbaar in drie versies: met een vast scherm, een afneembaar scherm of een scherm om met de hand vast te houden.

Welk type gelaatsbescherming kiezen voor welk type werk?

Het juiste type gelaatsbescherming kunt u kiezen op basis van de activiteit die u moet uitvoeren en de risico's die daarmee gepaard gaan.

Mechanisch


  • Impact lage energie (45 m/s): veiligheidsbril

  • Impact gemiddelde energie (120 m/s): overzetbril of gelaatsscherm

  • Impact hoge energie (190 m/s): gelaatsscherm

Biologisch en chemisch

Stofdeeltjes of spatten van gevaarlijke vloeistoffen, toxische dampen: overzetbril

Thermisch / hitte


  • Spatten van gesmolten metaal en penetratie van hete, vaste deeltjes: overzetbril of gelaatsscherm

  • Extreme warmte (bijvoorbeeld van een oven): gelaatsscherm

Elektriciteit

Elektrische kortsluitboog: gelaatsscherm

Straling

Uv-straling (ultraviolet), IR-straling (infrarood), laserstralen: veiligheidsbril of overzetbril
Bovendien bepalen ook de werkomgeving en werkomstandigheden mee de keuze van de geschikte bril. Dit zijn de vereiste eigenschappen voor de gelaatsbescherming in functie van het risico:
  • Condens: anticondenslaag (direct/indirect ventilatiesysteem)

  • Krassen: antikraslaag

  • Verblinding: getint of gespiegeld glas

  • Langdurig gebruik: veiligheidsbrillen klasse 1

  • Occasioneel gebruik: veiligheidsbrillen klasse 2 (voor onregelmatig gebruik) en klasse 3 (voor kortstondig gebruik)

  • Corrigerende bril: gelaatsbeschermingsmiddel met corrigerende glazen of de combinatie van de gewone corrigerende bril met een overzetbril

Uit welk materiaal is een gelaatsscherm gemaakt?

De schermen van onze gelaatsbeschermers zijn gemaakt uit polycarbonaat of acetaat. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen:
  • Polycarbonaat is geschikt voor werkzaamheden in een mechanische of elektrische omgeving of voor laswerken. Het is een licht maar tegelijk sterk materiaal dat bestand is tegen schokken en uv-straling, maar het is wel vatbaar voor krasvorming.

  • Acetaat is aangewezen in een chemische omgeving. Het is een zeer stevig materiaal dat niet vlug aangetast of gekrast raakt, maar het is wel zwaarder dan polycarbonaat.

Wat zijn de mogelijke kleurtinten voor het scherm?

Een gelaatsscherm in polycarbonaat kunt u in verschillende kleuren krijgen. Een scherm in acetaat is daarentegen altijd kleurloos. Afhankelijk van de kleurtint bent u meer of minder beschermd tegen uv-stralen (ultraviolet) of IR-stralen (infraroodstralen). Welke kleurtint u kiest, hangt af van het soort werk dat verricht moet worden.
  • Kleurloos: voor binnengebruik, voor werkzaamheden waar er geen risico op verblinding is ideaal voor bescherming tegen mechanische risico's

  • Geel of amberkleurig: ideaal in minder goed verlichte werkomstandigheden, omdat deze tinten het contrast vergroten

  • Blauw: voor buitengebruik, zwakt felle lichtbronnen sterk af of maakt werken in veranderende lichtomstandigheden comfortabeler

  • Grijs of gerookt: voor buitengebruik, om verblinding door de zon tegen te gaan

Wat kunt u aflezen op de markering van uw gelaatsbeschermingsmiddel?

Alle types gelaatsbescherming hebben een markering die een indicatie geeft van het beschermingsniveau. Die code vindt u op de lens zelf of op de montuur. In volgorde vindt u er:
  • De filtercode (uv-straling)

  • De tintcode

  • De fabrikant

  • De optische klasse

  • De mechanische weerstand

  • De optionele eisen

  • De CE-markering

Gelaatsbescherming valt niet alleen onder EN 166-norm, maar moet ook voldoen aan deze andere normen:
  • EN 169: filters voor lassen en verwante technieken

  • EN 170: filters voor ultraviolet (uv)

  • EN 171: filters voor infrarood (IR)

  • EN 172: zonlichtfilters voor industrieel gebruik

Andere interessante producten

Met onze gebodsborden en pictogrammen voor persoonlijke beschermingsmiddelen kunt u uw werknemers informeren over het gebruik van gelaatsbescherming in hun werkomgeving. Door uw gelaatsbeschermingsmiddel altijd keurig op te bergen in onze opbergsystemen voor PBM en netjes te onderhouden met onze reinigingsdoekjes of reinigingsspray, gaat het langer mee.
Als er zich een ongeval voordoet, moet u altijd vlug handelen om de mogelijke gevolgen van een blessure te beperken. Installeer daarom altijd nooddouches en oogdouches op de werkvloer, zodat de ogen altijd vlug gespoeld kunnen worden. Andere aanbevelenswaardige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn handbescherming of veiligheidsschoenen.