0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Winterproducten

Advies nodig? Advies nodig? Alles wat u moet weten over bestrijding van gladheid Als werkgever bent u verplicht om te waken over de veiligheid en het welzijn van uw werknemers en bezoekers op uw terrein. Sneeuw en gladheid vormen daarbij een obstakel. Daarom is het belangrijk om te investeren in gladheidbestrijding. Als u dat niet doet zou het wel eens duurder kunnen uitkomen. Werknemers die arbeidsongeschikt zijn door een ongeval zijn namelijk een dure zaak voor uw bedrijf. Onderaan de pagina leest u alles wat u moet weten over gladheid en hoe u het bestrijdt.

36 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

Veelgestelde vragen over strooien en sneeuwruimen

Waarom is het belangrijk gladheid op uw parking of uw terrein te bestrijden?

Om ongelukken met menselijk en/of materiële schade te voorkomen. Bij gladheid zijn een groot aantal scenario’s denkbaar:

  • Auto’s botsen tegen elkaar
  • Een auto begint te glijden en botst tegen een geparkeerde auto
  • Een auto begint te glijden en botst tegen het gebouw
  • Een auto begint te glijden en rijdt een persoon aan
  • Een voetganger glijdt uit en valt
  • Een auto glijdt van een helling na geparkeerd te zijn
  • ...

Bij ernstige ongevallen kan het zijn dat één of meer van de betrokkenen arbeidsongeschikt zijn voor een aantal dagen en dat is een kostelijke zaak voor uw bedrijf. Ook een ongeval met dodelijke afloop behoort tot de mogelijkheden. Investeer dus in het juiste materiaal!

Op welke plaatsen moet ik strooien?

Alle verharde wegen die berijdbaar en bewandelbaar zijn: wegen, fietspaden, voetpaden … Besteed extra aandacht aan hellingen, bruggen en plaatsen die in de wind zitten.

Welke soorten gladheid bestaan er en hoe ontstaan die?

Op wegen, fietspaden, voetpaden kunnen door winterse omstandigheden de volgende soorten gladheid ontstaan:

  • Een rijmplek of rijm (of rijp) ontstaat door het aanvriezen van druppeltjes in de lucht (zoals nevel of mist) aan de grond. Ziet er eerder witachtig, poreus uit. Vormt zich vooral op bruggen of oppervlakken die naar de wind gericht zijn.
  • Een ijsplek ontstaat door het aanvriezen van het water dat op de grond ligt. Denk maar aan regen of gesmolten sneeuw van overdag dat ’s nachts aanvriest.
  • IJzel is de ijslaag die zich vormt als gevolg van aanvriezende neerslag (regen of sneeuw).

De gladheid van ijs ontstaat door het dunne laagje water dat erbovenop ligt. Hoe dat laagje water precies ontstaat, weet de wetenschap niet 100% zeker.

Hoe voorkomt zout gladheid?

Het vriespunt van zout ligt lager dan dat van ijs en verlaagt door te smelten ook het vriespunt van water. Daardoor ontdooit het ijs of de sneeuw. Om het proces te versnellen wordt soms een pekelmengsel gebruikt (zout opgelost in water). Het water kan rapper in het ijs doordringen en de ontdooireactie treedt zo sneller in.

Dat alles neemt niet weg dat er geen garantie is dat de gladheid direct na het strooien weg is. Zout heeft tijd nodig om te werken. Bij voorkeur wordt er over gereden om het activeren, los te rijden en te mengen. Ook interessant om te weten is dat gewoon strooizout niet of minder goed werkt bij temperaturen van lager dan -10 graden.Bereken hoeveel zout u nodig hebt met onze speciale calculator.

Bereken hier het aantal zakken strooizout die u moet voorzien.

Volgens de te behandelen oppervlakte in m²

Bereken hier het aantal zakken strooizout die u nodig hebt om de oppervlakte te behandelen.

Uw oppervlakte in m²:

Aantal zakken nodig om uw oppervlakte te behandelen: 0

Volgens het aantal parkeerplaatsen

Bereken hier het aantal zakken strooizout die u nodig hebt volgens het aantal parkeerplaatsen waarover u beschikt.

Aantal plaatsen:

Aantal zakken nodig om uw parking te behandelen: 0

Wat is het verschil tussen preventief en curatief strooien?

Bij de preventieve aanpak wordt er gestrooid voordat het glad is. Het zout verhindert dan dat eventuele neerslag of mist aanvriest aan de grond.Als er gestrooid wordt na het ontstaan van gladheid of na het vallen van sneeuw, spreken we van curatief (genezend) strooien. In dat geval is er veel meer zout nodig om de gladheid weg te krijgen dan bij preventief strooien (7-20 g/m² tegenover 15-50 g/m²). Als u dan toch curatief strooit, moet u eerst de sneeuw weghalen met sneeuwscheppen en sneeuwschuivers voor u kunt strooien.

Het staat dus vast dat het beter is om gladheid te voorkomen door preventief te strooien. Check daarom altijd op voorhand of er gladheid voorspeld wordt op de site van het KMI of aboneer u op de nieuwsbrief van Seton.

Helpt zout strooien als het sneeuwt?

Zout strooien bij sneeuwval heeft zin, maar wel op voorwaarde dat het daarna 'ingereden' wordt en daar is natuurlijk verkeer voor nodig. De beweging van de wielen zorgt ervoor dat de zoutkorrels zich vermengen met de sneeuw en zo kan de sneeuw smelten en verdwijnen. Wanneer de sneeuw echter vastgevroren is, wordt het moeilijker te verwijderen. Bij sneeuwval is het dus belangrijk om zo snel mogelijk zout te strooien om vastvriezen te voorkomen. Daarom wordt bij aanhoudende sneeuwval op wegen en straten eerst gestrooid en daarna weggeveegd in combinatie met strooien.

Op fietspaden wordt sneller geborsteld om sneeuw te ruimen dan op wegen waarop autoverkeer rijdt. Dat komt omdat het fietsverkeer het gestrooide zout niet voldoende mengt met de sneeuw waardoor het zout niet oplost.Het wordt aangeraden om tijdig te bestellen want eenmaal de winter begonnen is, is het eigenlijk al te laat, en bovendien laten de weersomstandigheden soms geen snelle levering meer toe.