0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Brandbestrijdingsmiddelen

Advies nodig? Advies nodig? Hoe een brand blussen? Zorg dat u altijd over de juiste brandbestrijdingsmiddelen beschikt om kleine of beginnende branden te doven, in overeenstemming met veiligheidsregulering en eventuele bijkomende verzekeringsvoorwaarden. Seton biedt keuze uit een ruim assortiment kwalitatieve brandbestrijdingsmiddelen, geschikt voor verschillende brandklassen.

37 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Brandbestrijdingsmiddelen


Wanneer een brandblusser gebruiken?

Met een kwalitatieve brandblusser kan u kleine of beginnende branden doven. Het is daarom belangrijk snel te weten wanneer en waar in te grijpen op uw site. Seton biedt 2 oplossingen voor branddetectie:
  • Rookmelders : grijp in voordat vlammen zich kunnen verspreiden door abnormale rookontwikkeling te detecteren. Onze rookmelders voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften.

  • CO-melders : vermijd branden en explosies door gas snel te detecteren zodat u onmiddellijk kan ingrijpen. Onze gasdetectoren voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften.

Afhankelijk van de brandende stof, hebt u andere types van brandblussers nodig. Raadpleeg het identificatielabel, dat altijd zal vermelden voor welke brandklassen een brandblusser geschikt is.

Naast brandblussers kan u ook andere brandbestrijdingsmiddelen inzetten, zoals blusdekens en opslagbakken zand, die een beginnende brand alle zuurstof ontnemen.

Verwittig uiteraard zo snel mogelijk de hulpdiensten in overeenstemming met de geldende regels voor uw bedrijf, en evacueer uw site met Brandalarmen en Signalering van nooduitgangen .

Welke brandblusser gebruiken?

Afhankelijk van de mogelijke brandklassen op uw sites heeft u verschillende types brandblussers nodig.
  • Waterblussers , met of zonder additief, zijn ideaal om branden te blussen van brandklasse A. Die omvat droge, brandbare materialen zoals hout, papier en textiel. Met additief kunnen ze ook branden aan in klasse B, die smeltende materialen omvat.

  • Poederblussers zijn krachtige blusapparaten voor branden in brandklasse A, B en C en kunnen branden van vaste materialen, vloeibare stoffen, en van gassen blussen.

  • CO2-blussers zijn uitermate geschikt om branden in brandklasse B, vloeibare stoffen, en E, elektrische uitrusting, te blussen.

Kleine, smeulende vlammen kan u blussen met brandblussers van 2kg. Toch is het aangewezen, en in veel gevallen verplicht, om ook een aantal brandblussers van 6kg te kunnen inzetten.

Hoe een brandblusser gebruiken?

Om een brand goed te blussen is een correct gebruik van de juiste brandblusser essentieel. Wanneer u zeker bent dat u de juiste brandblusser hebt, volg dan deze stappen:
  • Trek de veiligheidspin uit de brandblusser met de daarvoor voorziene ring.

  • Zorg dat de wind in uw rug zit, of dat u met de rug naar een nooduitgang staat om snel te kunnen evacueren.

  • Controleer de werking van de brandblusser door op de hendel te drukken

  • Spuit ononderbroken rechtstreeks op de vuurhaard, naar de onderkant van de vlammen

  • Als de brand gedoofd is, controleer dat die niet opnieuw kan oplaaien. Als de brand niet volledig kan worden geblust, moet u evacueren en de brandweer laten ingrijpen.

  • Vergeet niet om lege brandblussers zo snel mogelijk te vervangen.


Waar een brandblusser plaatsen?

Brandblussers plaatsen op uw site is gebonden aan een aantal regels:
  • Brandblussers moeten op minder dan 1m20 van de grond worden geplaatst.

  • Brandblussers mogen op maximaal 30 meter van elkaar worden geplaatst.

  • Brandblussers moeten worden geplaatst op maximaal 5 meter van een specifiek risico.

Plaats brandblussers altijd op toegankelijke plaatsen, in overeenstemming met de regulering die van toepassing is op uw bedrijf. U zal minstens op elke verdieping een passende brandblusser moeten voorzien, met minstens 1 waterblusser van minimaal 6 liter per 200m².

Bovendien moet u duidelijk de locatie van elke brandblusser aangeven. Dat kan eenvoudig met Borden en stickers brandbestrijding en -preventie . Overweeg om bovenop uw signalisatie met een duidelijke Identificatieborden bandklasse het type brandblusser aan te geven om snel de juiste keuze te kunnen maken op het moment dat u een brand wil doven.

Hoe een brandblusser beschermen?

Stel dat u de juiste types en aantallen brandblussers hebt voorzien om uw medewerkers en uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen. Hoe beschermt u dan uw veiligheidsinvestering?
  • Brandblusserkasten en -koffers : bescherm uw brandblussers tegen schokken en beschadiging tijdens transport, opslag of op hun operationele locatie in uw bedrijf.

  • Brandblusserhouders : houd uw brandblussers op hun aanbevolen of verplichte locatie met vloerbeugels of muurbeugels.

  • Hoezen voor brandblussers : bescherm uw brandblussers met passende hoezen.

  • Inspectie, meting en kwaliteitscontrole : kijk uw brandblussers regelmatig na om hun goede werking te controleren. Seton voorziet eenvoudige inspectielabels om aan te geven welke brandblussers nagekeken zijn, en wanneer de volgende inspectie gepland is.


Welke wetgeving en normen zijn er voor brandblussers?

In België omvat de Codex voor Welzijn op het werk de wettelijke vereisten voor brandpreventie in Boek III, Arbeidsplaatsen, Titel 3 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen.

Naast de Codex voor Welzijn op het werk, zijn in België de volgende normen van toepassing:

NBN S21-050 – Schouwing en onderhoud van draagbare brandblussers: de Belgische norm NBN S21-050 schrijft voor wat een inspectie en onderhoud van een brandblusser inhoudt, en wie die moet uitvoeren.

Een verantwoordelijke doet een schouwing om te controleren dat
  • brandblussers zich op de juiste plaats bevinden

  • brandblussers goed zichtbaar en bereikbaar zijn

  • brandblussers een passende en goed leesbare gebruiksaanwijzing hebben

  • brandblussers niet beschadigd zijn

  • brandblussers onder de juiste druk staan, indien ze voorzien zijn van een drukmeter

  • brandblussers voorzien zijn van onverbroken veiligheidszegels


NBN S21-050 legt een schouwingsfrequentie van 3 maanden op, met een voorkeur voor een maandelijkse schouwing van draagbare blusapparaten. Telkens moeten maatregelen worden genomen om gebreken te corrigeren.

Een bevoegde persoon doet een onderhoud en stelt een rapport op dat
  • de verantwoordelijke persoon wijst op elke brandblusser waarvoor een corrigerende actie nodig is

  • de verantwoordelijke persoon wijst op iedere non-conformiteit

  • ieder gebrek of zichtbare schade aan brandblusserhouders communiceert

  • de uitgevoerde interventies communiceert in overeenstemming met de norm NBN S21-050


NBN S21-050 stelt verder dat een bevoegde persoon werknemer is van een gekwalificeerde onderneming, en niet van de onderneming waar de onderhoudsactiviteiten op de brandblussers worden uitgevoerd. De bevoegde persoon dient ook conforme markeringen aan te brengen op elke brandblusser na controle en onderhoud.

NBN S21-100-1 en 2 legt onderhoudseisen op voor branddetectie-installaties.
NBN S21-208 bevat onderhoudsvoorschriften voor rook- en warmteafvoerinstallaties.

België volgt ook de Europese norm EN13501-1 die branden indeelt in 6 klassen, van A tot en met F. De categorisatie is gebaseerd op het gedrag van het brandende materiaal en houdt onder meer rekening met temperatuurstijging, vlamuitbreiding, branduitbreiding, rook- en hitteontwikkeling en de productie van vloeibaar of stroperig brandend product.

Aanvullende producten voor brandblussers


Seton biedt naast brandblussers nog een aantal oplossingen om branden te bestrijden. Ontdek ons volledige assortiment.

Brandslanghaspels

Na aansluiting worden Brandslanghaspels rechtstreeks en continu gevoed door het waternetwerk. Ze zijn op elk moment klaar om ingezet te worden voor relatief grotere branden.

2 eigenschappen zijn belangrijk bij de keuze voor de juiste brandslang:
  • de lengte van de slang: hoe langer de slang, hoe groter het bereik en de veiligheidsafstand.

  • de diameter van de slang: een brandslang met diameter DN25 is geschikt voor gebouwen met specifieke risico’s. Een bredere brandslang DN33 is beter geschikt voor industriële locaties en geclassificeerde installaties.


Bovenop de lengte van de brandslang, heeft de waterstraal een bereik van ongeveer 15 meter.

Opslagbakken zand

Met Opslagbakken voor zand en een vuurschep kan u een beginnende of smeulende brand volledig smoren door de zuurstoftoevoer af te snijden. Het eenvoudige hulpmiddel voorkomt dat een gebluste brand opnieuw oplaait en enorme veiligheidsrisico’s creëert.

Blusdekens

Ook Blusdekens kunnen voorkomen dat een kleine brand groter wordt. Net als zand kunnen blusdekens een beginnende brand alle zuurstof ontzeggen.

Nooddouches

Als een medewerker brandwonden oploopt, kan u uw Nooddouches inzetten om de ernst van de brandwonden te proberen beperken.


Ontdek ook ons volledige aanbod Brandpreventie en Evacuatie !