Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Persoonlijke beschermingsmiddelen bij kou

Advies nodig? Advies nodig? Hoe kunt u zich beschermen tegen de koude? Wanneer u buiten werkt, in koude omstandigheden (zoals sneeuwruimen en zout strooien), is het belangrijk om te beschikken over een doeltreffende persoonlijke beschermingsuitrusting om zo bestand te zijn tegen de koude en elk risico op vallen te vermijden. Ontdek onze PBM gewijd aan sneeuwruimen om zich te beschermen tegen de koude en om in alle veiligheid te kunnen werken: koudebestendige handschoenen, veiligheidsschoenen, veiligheidsparka's, overalls, enz. Seton laat in u niet in de kou staan! Lees onderaan de pagina al onze tips om u te beschermen.

7 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ


Wat is de minimumtemperatuur om te werken? Is er een koudedrempel?


Er zijn geen wettelijke bepalingen over werken in de koude. Het is echter wel bepaald dat er gesproken wordt van werken in de koude als de temperatuur lager dan of gelijk aan 5°C is.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitentemperatuur. Buiten wordt het koudegevoel veroorzaakt door het gecombineerde effect van temperatuur en wind, wat de gevoelstemperatuur beïnvloedt. Zorg daarom voor de juiste bescherming als u naar buiten gaat om te strooien of sneeuw te ruimen.

Welke factoren beïnvloeden hoe de temperatuur wordt waargenomen?


Verschillende fenomenen, die bijvoorbeeld goed gekend zijn door professionele bergbeklimmers, verergeren het koudegevoel.

1. De wind


De snelheid van de wind doet de temperatuur die waargenomen wordt door naakte en droge huid dalen (zie tabel hieronder). U kan de windsnelheid inschatten op basis van een aantal visuele of voelbare factoren, die hieronder worden opgelijst in volgorde van stijgende snelheid en dus dalende gevoelstemperatuur:
 • De wolken bewegen niet. (0km/u)

 • De wind is voelbaar op het gezicht, de windhanen beginnen te draaien. (10km/u)

 • Kleine vlaggen wapperen volledig. (20km/u)

 • De wind raapt papiertjes op, grote vlaggen klapperen en kleine takjes bewegen. (30km/u)

 • Kleine bomen beginnen te buigen, grote vlaggen wapperen volledig en kleine takjes bewegen. (40km/u)

 • Grote takken bewegen, telefoonlijnen fluiten en het is moeilijk om een paraplu te gebruiken. (50km/u)

 • Grote bomen buigen en het is moeilijk om tegen de wind in te wandelen. (60km/u)

2. De hoogte


De hoogte speelt ook mee om twee redenen.
 • De eerste is fysisch: hoe meer de hoogte toeneemt, hoe meer de atmosferische druk daalt. Wanneer de druk van een gas vermindert, koelt het af. Bijvoorbeeld: voor een temperatuur van 15°C op zeeniveau (0 m hoogte), is de druk 1013 hectopascal. Op 500 m hoogte is de druk gezakt naar 955 hPa en is de temperatuur 11,8°C. De temperatuurdaling bedraagt dus 6°C/km, ofwel 0,6°C per 100 m.

 • De tweede reden is dat op grote hoogte (op meer dan 2000 m), zuurstof zeldzaam is. Zuurstoftekort verhoogt dan de effecten van koude.

Bovendien ondervindt de wind minder obstakels die het kunnen tegenhouden op die hoogte en daarom wordt de wind sterker ervaren.

3. De vochtigheid


De vochtigheid (ontstaan door zweet of als gevolg van regen) op de huid koelt de huid af. Dat gevoel van koude wordt ook nog eens sterk vergroot door de wind, zoals hierboven uitgelegd.
Zweten is trouwens een mechanisme van het lichaam om de temperatuur te regelen. De verdamping van zweet is een mechanisme dat energie verbruikt (en lichaamswarmte) en dus afkoelt. In de winter is de lucht droger. Het zal dus eerder verdampen en bijgevolg de huid rapper afkoelen.

Wat zijn de gevaren van werken in koude omstandigheden?


Met andere woorden, waarom is het belangrijk om beschermd te zijn tegen de koude?
Er zijn meerdere soorten risico’s gelinkt aan de koude: fysiologische risico’s gelinkt aan directe blootstelling (onderkoeling en bevriezingen), vallen op een gladde grond, ongevallen gelinkt aan het verlies van grip en behendigheid door de koude, vergiftiging en de toename van aandoeningen.
 • Sommige aandoeningen (longontsteking, hart- en vaatziektes, beroertes ... ) komen vaker voor in de winter, vooral bij oudere mensen en jonge kinderen.

 • Verhoogd risico op hartziekten: het hart moet sneller kloppen om de interne lichaamstemperatuur te behouden, wat bij mensen met bestaande hartproblemen een risico vormt.

 • Koolstofmonoxidevergiftiging (CO) komt ook meer voor in de winter omdat de verwarming vaker gebruikt wordt. Het gebruik van een slechte verwarming, vooral als er te weinig ventilatie is, kan voor een opstapeling van koolstofmonoxide (kleurloos en geurloos) zorgen, wat zeer giftig is en tot de dood kan leiden.

 • Onderkoeling over heel het lichaam. Onderkoeling wordt gekenmerkt door een daling van de interne temperatuur. Het lichaam kan de interne temperatuur niet meer regelen, dat wil zeggen, de temperatuur rond de 37 °C houden. De symptomen van onderkoeling zijn (onder andere) apathie, slaperigheid, moeheid, koude huid, rode plekken, mentale verwarring, geheugenverlies, moeilijk bewegen en/of spreken. Ernstige onderkoeling (<28 °C) kan leiden tot de dood. Sommige factoren kunnen het risico vergroten (drankconsumptie of inname van verdovende middelen, onderdompeling in koud water … ).

 • Bevriezing van lichaamsdelen en in het bijzonder de extremiteiten. Bevriezingen zijn lokale letsels als gevolg van blootstelling aan een temperatuur lager dan 0 °C (zoals vrieswonden) en worden verdeeld in 4 niveaus van ernst. Ze komen vooral voor op de voeten en handen, maar ook op het gezicht (neus, oren). Niveau 1 (bevriezing): bleke huid (gevolgd door rode vlekken bij het heropwarmen), verminderde gevoeligheid, genezen in enkele dagen. Niveau 2 oppervlakkig: blaren of blaasjes met helder vloeistof, genezen in enkele dagen. Niveau 2 diep: grote blaren/blaasjes, beperkte necrose van de dermis met een korst, pijnlijke nasleep. Niveau 3: diepe necrose die kan leiden tot amputatie.

 • Vallen op gladde grond, met als gevolg hoofdzakelijk breuken.

 • Verlies van behendigheid en grip door de koude. De koude maakt de handen gevoelloos, waardoor handwerk moeilijker wordt en bewegingen minder precies worden, waardoor ongevallen kunnen ontstaan. In een verder ontwikkeld stadium kan het Fenomeen van Raynaud (verminderde bloedcirculatie gekenmerkt door bleke of witte vingers) optreden waardoor het moeilijk wordt om precieze bewegingen uit te voeren.

 • De kou kan ook voor krampen zorgen (met risico op spierscheuren) en voor spier- en skeletaandoeningen (door het gebrek aan rust, extreme houdingen of herhaalde bewegingen).


Hoe bescherm ik mijn werknemers tegen de koude?


 • 30% van de warmte gaat verloren langs de extremiteiten: let er dus goed op dat het hoofd (muts, kap) en de handen ( Koudebestendige handschoenen , onderhandschoenen) bedekt zijn. Zorg er ook voor dat voeten droog, geïsoleerd en warm blijven en dat veters niet te strak gespannen zijn (anders kan de bloedcirculatie afgesnoerd worden).

 • Draag meerdere lagen kleren om optimale isolatie te verzekeren: elke laag houdt de warme lucht ertussen vast.

 • Blijf in beweging om warmte te genereren en bloedcirculatie te stimuleren.

 • Let op symptomen van onderkoeling bij uzelf en bij collega’s (gevoelloosheid, stroeve bewegingen, bibberen, vermoeidheid, koude huid, indommelen en slaperigheid, mentale verwarring) zodat er vroeger ingegrepen kan worden.

 • Geregeld eten (calorieën voor het lichaam ) en drinken (bij voorkeur warme drank, behalve koffie want dat droogt uit).

 • Vermijd alcoholconsumptie (wat de lichaamstemperatuur doet dalen) of verdovende middelen (die de koudeperceptie door het lichaam kunnen beïnvloeden). Vraag bij regelmatig gebruik van medicijnen naar de veiligheid ervan in koude omstandigheden bij uw dokter.


Welke beschermingsmiddelen worden aangeraden?


 • Voorzie kledij en PBM die aangepast zijn aan de koude en met een geschikte grip en behendigheid voor de geplande taak.

 • Het is beter om kledij in verschillende dunne lagen te dragen dan één dikke laag (meerdere lagen zorgen voor een optimale isolatie omdat de warme lucht ertussen “gevangen” zit).

 • Zorg voor antislipschoenen.

 • Voorzie handschoenen en verplicht uw werknemers handschoenen te dragen als de temperatuur lager is dan 4 °C.

 • Laat elke werknemer toe zijn persoonlijke bescherming aan te passen in functie van zijn lichaamsbouw en geplande taken.

 • Raad uw werknemers aan om aangepaste drank en eten te voorzien (kans op uitdroging, verhoogde energie-inname).

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke service aan te bieden. Sluiten