Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

ADR Oranje signalering voor vrachtwagens

Advies nodig? Advies nodig? Hoe de juiste ADR-plaat kiezen? Het transport van gevaarlijke stoffen over de weg met vrachtwagens is gereguleerd in de zogenaamde ADR-normen. Die bepalen dat het vervoersmiddel dat de gevaarlijke stoffen transporteert een duidelijk zichtbare signalering moet dragen. Zo weten alle personen betrokken bij de behandeling van die stoffen welke acties ze moeten ondernemen om het risico op ongevallen zoveel mogelijk te beperken.
ADR-borden zijn duidelijk herkenbaar aan hun felle oranje kleur. De signaliseringsborden zijn blanco verkrijgbaar en klaar om de cijfers naar keuze te dragen.

10 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

ADR-borden duiden gevaarlijke stoffen aan die vervoerd worden


ADR is de afkorting van de Franse titel van het Europese verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg: accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route. Het trad in werking op 29 januari 1968.
Sowieso verplicht bij elk wegtransport van gevaarlijke goederen zijn de feloranje ADR-borden op de vrachtwagen, ook bekend als kemlerborden. Een ADR-bord bestaat meestal uit twee delen, met bovenaan en onderaan een cijfer.
Bovenaan staat een gevaarsindentificatienummer (GEVI-code) dat wijst op het hoofdgevaar zoals opgelijst in de ADR-gevarencodes.
Het nummer onderaan is het stofidentificatienummer of UN-nummer. Dat getal bestaat uit vier cijfers en duidt de stof aan zoals opgelijst in de recommendations on the transport of dangerous goods door de Verenigde Naties.
De ADR-wetgeving wijzigt geregeld. Het is aan te raden om altijd de laatste normen op te zoeken.

Blanco oranje ADR-signalering voor vrachtwagens

Op een blanco oranje ADR-bord voor transport van gevaarlijke stoffen of ADR-sticker kunt u zelf de juiste codes bovenaan en onderaan aanbrengen. Dat kan met kleefletters. Zo een bord is ideaal als u veel verschillende en altijd andere stoffen vervoert. Of als het transport eerder zelden gebeurt en u toch vlug een bord moet maken met de juiste codes. Met een oranje ADR-bord voor transport van gevaarlijke stoffen met verwisselbare cijfers kunt u ook vlug een correct bord maken. Uiteraard met behulp van onze verwisselbare cijfers.

Gepersonaliseerde oranje ADR-signalisering voor vrachtwagens

Vervoert u veel of altijd dezelfde stof, dan kunt u het best meteen het gepaste personaliseerbare, oranje ADR-bord voor transport van gevaarlijke stoffen laten maken. Liever zelfklevend? Kies dan voor de personaliseerbare, oranje ADR-stickers voor transport van gevaarlijke stoffen. U geeft de twee nummers mee en Seton levert keurig de borden en stickers in de gewenste grootte (binnen de wettelijke formaten, uiteraard).

Houder voor oranje ADR-borden

Bijzonder handig is een houder voor oranje ADR-borden van Seton. Die maakt u vast aan uw voertuig. U moet alleen het bord inschuiven dat verwijst naar de stof die vervoerd wordt. Is dat een andere stof, dan verandert u gewoon het bord in de houder. Die is verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen (H 120 x B 300 mm en H300 x B 400 mm), in een uitvoering in gegalvaniseerd staal of een in roestvrij staal. Deze bordhouders hebben een haakje dat het bord altijd op zijn plaats houdt, ook als het voertuig kantelt of volledig over de kop gaat. Zo blijft het duidelijk welke gevaarlijke stoffen er in het voertuig vervoerd worden.

ADR-etiketten en gevaarsymbolen

Binnen het gamma ADR-etiketten en gevaarsymbolen biedt Seton een hele waslijst aan labels die niet alleen voldoen aan de ADR-normen, maar ook nog aan andere normeringen voor internationaal transport.
Zo zijn er de ADR- en RID-etiketten. De afkorting RID is afkomstig van het Frans ("règlement concernant le transport international ferroviaire des marchandises dangereuses") en verwijst naar de Europese reglementering die het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over het spoor regelt. Aanduidingen voor ontvlambare producten, radioactieve goederen, bijtende stoffen ... vindt u allemaal in dat aanbod.
Voor chemische producten geldt dan ook nog eens de GHS-normering ("globally harmonised system of classification and labelling of chemicals").

Vergeet uw ADR-kit voor algemeen transport niet

Om conform te zijn met de ADR-reglementering uit 2009 moet u ook een set benodigdheden aan boord hebben die een veilig transport van gevaarlijke stoffen garanderen, zowel voor de chauffeur als voor de andere weggebruikers. Het gaat daarbij onder andere om producten waarmee u gelekte of gemorste producten risicoloos kunt wegwerken. Daarvoor heeft Seton een ADR-kit voor algemeen transport met onder meer een gevarendriehoek, persoonlijke beschermingsmiddelen en absorberende producten. De kit wordt geleverd in een koffer voor ultiem vervoersgemak."

Meer informatie over oranje ADR-signalering voor vrachtwagens? Neem contact op met onze experten, telefonisch van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 18 uur of via e-mail of vraag een online offerte.