Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Werfbakens

Advies nodig? Advies nodig? Waarom zijn bakens noodzakelijk op een werf? Werfbakens zijn noodzakelijk om werven af te bakenen. Ze zorgen ervoor dat de weg en de werf strikt van elkaar gescheiden zijn en dat u een toegang kan belemmeren of juist vrijhouden. Vind hier al onze tijdelijke werfbakens terug om vast te vijzen of om op een sokkel te plaatsen.

11 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

FAQ - werfbakens

Wat zegt de wet over de tijdelijke signalering op een werf?

Op een werf is het noodzakelijk om tijdelijk signalisatie te plaatsen, zodat onbevoegden de werf niet kunnen betreden. Er moet rekening gehouden worden met 4 fundamentele principes:

  • Aanpassingsvermogen: de signalisatie moet aangepast worden aan de omgeving (wegtype, snelheid…).
  • Coherentie: de tijdelijke signalisatie mag de permanente signalisatie niet tegenspreken. Desnoods verbergt u de permanente signalisatie tijdelijk tot na de werken.
  • Relevantie: de verschillende types signalisatie moeten coherent zijn en regelmatig geüpdatet worden naargelang de werken vorderen.
  • Leesbaarheid: er mogen niet meer dan twee borden op eenzelfde plaats staan. Het is belangrijk dat de borden op de juiste hoogte geplaatst worden zodat ze goed leesbaar zijn. Let erop dat er geen obstakels voor de borden staan.

Waarom zou u een werfbaken zetten op uw werf?

Als er werken zijn, is het belangrijk om de weggebruikers te waarschuwen voor veranderende omstandigheden. U kan tijdelijke bakens gebruiken om een werf af te zetten. Zo waarschuwt u de weggebruikers en weten ze dat ze de werf niet mogen betreden. De werfbakens vallen op waardoor de weggebruikers ze al vanop een afstand zien staan. De felle kleur (rood-wit) van de bakens zorgt voor meer veiligheid.

De bakens hebben enkele duidelijke functies: de mensen die op de werf werken beschermen (ervoor zorgen dat er geen auto’s op hen inrijden), weggebruikers de weg wijzen en hen aanmanen tot vertragen.

Wat is een K5C werfbaken?

K5C werfbaken

Het K5C baken moet op een sokkel in rubber geplaatst worden, omdat het geen voetstuk heeft. Dit type baken wordt voornamelijk gebruikt om aan te duiden dat er werken zijn. Het is dus een tijdelijke verticale signalisatie, die vaak gepaard gaat met lichtsignalen. Dankzij de bakens en de verlichting beseffen bestuurders tijdelijk dat ze moeten alert zijn en hebben ze tijd om te vertragen.

Waarom kiezen voor een retroreflecterend werfbaken?

De werfbakens zijn zichtbaar overdag en ‘s nachts doordat ze retroreflecterend zijn. Er bestaan twee categorieën van retroreflecterendheid. Hieronder kan u de omschrijvingen van beide categorieën raadplegen om te weten welke categorie het beste bij u past.

Retroreflecterendheid van klasse 1

Dit niveau van reflecterendheid is vereist in een agglomeratie of op het platteland waar er geen al te druk verkeer is. De retroreflecterende laag van klasse 1 is zichtbaar tot op 100 meter afstand en heeft een levensduur van ongeveer 7 jaar.

Retroreflecterendheid van klasse 2

Dit niveau van reflecterendheid is vereist in een agglomeratie waar de toegelaten snelheid 70 km/u bedraagt of op de autosnelweg en wegen met druk verkeer. De retroreflecterende laag van klasse 2 is zichtbaar tot op 250 meter en heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar.

Aanvullende producten - werfbakens

Het is noodzakelijk dat de werknemers op een werf goed zichtbaar zijn. Iedereen die op de werf werkt moet een veiligheidshesje dragen om de veiligheid te garanderen. Retroreflecterende veiligheidskledij: broeken, parka’s… zijn beschikbaar bij Seton om uw werknemers te beschermen in slechte weersomstandigheden.

Voor de omheining van uw werf, kan u ook een kijkje nemen bij de dranghekken of bij onze borden voor signalering werkzaamheden.