0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Uitrusting toiletten voor personen met een handicap

Advies nodig? Advies nodig? Aan welke afmetingen moet gehandicaptentoilet voldoen? Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot uw sanitair moeten u als bedrijf of openbare instellingen uw toiletten juist inrichten. Onderaan de pagina leest u aan welke voorwaarden en afmetingen uw infrastructuur moet voldoen om ook personen met een handicap te kunnen ontvangen.

5 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

Aan welke normen moet een gehandicaptentoilet voldoen?

Seton informeert u met een handig schema over de afmetingen die u moet respecteren wanneer u een gehandicaptentoilet inricht.

Welke afmetingen moet ik respecteren wanneer ik een gehandicaptentoilet inricht?

Inrichting afmetingen toilet gehandicapten

In de eerste plaats moet er ruimte genoeg zijn om de deur te openen. Daarnaast moet een toilet voor mensen met een handicap ook een toegankelijke ruimte bevatten langs het toilet (groene stuk), maar ook plaats om te manoeuvreren (in het geel). Iemand met beperkte mobiliteit moet zich kunnen keren in het toilethokje zelf, of als dat niet mogelijk is, buiten voor de deur.

Om aan de reglementering te voldoen moet de inrichting van uw toiletten de volgende elementen bevatten, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn:

  • Een wastafel waarvan het blad een maximale hoogte heeft van 0,85 m. Daarnaast moet er onderaan een holte zijn van minstens 0,30 m diep, 0,60 m breed en 0,70 m hoog om ruimte te laten voor de voeten en knieën van iemand in een rolstoel. Dat betekent ook dat de lavabo en de kranen zodanig geplaatst moeten zijn dat ze vanuit zitpositie gebruikt kunnen worden.
  • Een spiegel, zeepdispenser en handdroger.
  • Het zitoppervlak van het toilet moet zich bevinden op een hoogte tussen 0,45 en 0,50 m van de grond (inclusief toiletbril). Een uitzondering daarop zijn uiteraard sanitaire installaties die uitsluitend bestemd zijn voor kinderen.
  • Een horizontale steunstang naast het toilet, zodat iemand in een rolstoel zich kan opheffen en op het toilet gaan zitten. De stang moet zich op een hoogte van 0,70 tot 0,80 m van de grond bevinden. Let erop dat de stang stevig bevestigd is; het moet immers het volle gewicht van een volwassene kunnen dragen.
  • Als u meerdere urinoirs plaatst, dan moeten die op verschillende hoogtes geïnstalleerd zijn.

Onmisbare accessoires

Voorzie de geschikte signalisatie zodat uw personeel en bezoekers zich gemakkelijk kunnen oriënteren in uw gebouw en de toiletten vinden. Zorg voor een steunstang en eventueel een toiletverhoger om de toegankelijkheid voor personen met een handicap te verhogen.

Ook toegangshellingen kunnen heel praktisch zijn om de verplaatsing over opstapjes, treden, trappen en andere niveauverschillen te vergemakkelijk voor rolstoelgebruikers en andere personen met beperkte mobiliteit.

Richt uw gebouwen verder in

Om uw bezoekers te informeren dat u uitgerust bent op vlak van toegankelijkheid voor mensen met een handicap, bekijk onze borden en pictogrammen Gehandicapten.

Daarnaast kunt u ook met andere hulpmiddelen uw terrein toegankelijker maken; denk maar aan podotactiele tegels en stroken.