0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Rookmelders

11 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ

Waarom is een rookmelder belangrijk?

In Vlaanderen eisen woningbranden jaarlijks tientallen dodelijke slachtoffers. Niet het vuur, maar de rook is hier de grote boosdoener. Rook is namelijk erg verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Als er ’s nachts een brand uitbreekt, merkt u de rook vaak te laat op, waardoor er amper nog tijd is om te ontsnappen. Daarom is het erg belangrijk dat u rookmelders installeert in uw huis. In geval van brand zal een rookmelder u op tijd waarschuwen. Zodra het toestel rook detecteert, gaat het alarm af. Zo hebt u genoeg tijd om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Wees de rook dus te snel af door voldoende rookmelders te installeren!

Is een rookmelder verplicht?

Op dit moment zijn rookmelders in Vlaanderen verplicht in alle huur- en studentenwoningen. Dat wil zeggen dat er op elke verdieping minstens één rookmelder moet hangen. In studentenwoning moet dit zelfs op elke kamer. Ook in nieuwbouwwoningen, in woningen waarvoor een bijzondere sociale lening werd toegekend en in woningen die gerenoveerd worden, moeten op dit moment al voldoende rookmelders geïnstalleerd zijn.

Vanaf 1 januari 2020 verandert de wetgeving. Dan moet elke woning in Vlaanderen uitgerust zijn met ten minste één rookmelder per verdieping. Daaronder vallen dus ook woningen waarin de eigenaar zelf woont. Als u na 1 januari 2020 geen rookmelders in huis heeft, voldoet uw woning niet aan de vereisten voor veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Zo riskeert u niet enkel een sanctie, maar zet u ook uw eigen leven en dat van al uw huisgenoten op het spel.

Waar plaats ik een rookmelder?

Om aan de wet te voldoen, moet op elke verdiepingen minstens één rookmelder hangen. Het is aangeraden om rookmelders te installeren in elke ruimte waardoor uw vluchtroute loopt. Hier zijn enkele tips om het beste uit uw rookmelders te halen.

  • Installeer geen rookmelder in de keuken, de badkamer of de garage. Daar zijn veel dampen, waardoor de kans op een vals alarm groter is. Plaats wel rookmelders in de buurt van deze ruimtes, aangezien ook daar brandgevaar is.
  • Hang rookmelders op gevoelige plaatsen zoals boven een televisie, computer of andere elektronische apparaten.
  • Rook stijgt, dus bevestig uw rookmelders aan het plafond en niet aan de muur.
  • Hang ook geen rookmelders in de hoeken, want rook maakt een bocht.

Welke rookmelder kies ik & hoe onderhoud ik die?

  • Kies voor een model met batterijen die tien jaar meegaan. Zo moet u er niet aan denken om de batterijen te vervangen en bent u tien jaar lang veilig. De uiterste houdbaarheidsdatum van een rookmelder staat meestal op de achterkant van het toestel.
  • Rookmelders met vervangbare batterijen zijn minder praktisch. Het risico bestaat dat u de batterijen vergeet te vervangen en dan bent u niet meer veilig in geval van brand.
  • Kies zeker niet voor een rookmelder op stroom, want stroom valt onmiddellijk uit bij brand.
  • Controleer ook even of de labels CE en EN 14604 op het toestel staan. Zo weet u zeker dat uw rookmelder aan de Europese normen voldoet.

Om de goede werking van uw rookmelder te garanderen, moet u hem onderhouden. Met de testknop gaat u na of de rookmelder nog naar behoren functioneert. Doe dit zeker één keer per maand. Stof de rookmelder ook regelmatig af. Zo garandeert u zelf uw eigen veiligheid.