0800 58 082

Winkelwagentje (0)
Autonome rookdetector NBN EN 14604 gecertificeerd |

Autonome rookdetector NBN EN 14604 gecertificeerd

 

Zijn detectoren verplicht?

Elk jaar worden in België gemiddeld 10000 branden opgetekend. Het aantal doden loopt elk jaar op tot gemiddeld 100 personen, en men telt jaarlijks meer dan 1000 gewonden. 75% van alle gevallen zijn het gevolg van woningbranden.

Sinds de brand van 2003 in het sociale woningblok « Les Mésanges » te Bergen, waar meerdere slachtoffers vielen te betreuren, werd het debat over het verplicht plaatsen van rookdetectoren opnieuw geopend. Sindsdien heeft elk gewest een eigen reglementering opgesteld.

80% van de overlijdens bij woningbranden zijn te wijten aan intoxicatie door de rook, 2/3e van de slachtoffers stikt tijdens de slaap.U wordt namelijk niet wakker door de geur van rook! De koolstofmonoxide (CO) in rook vermindert uw geur- en smaakzin, en kan in hoge concentraties (vanaf 1% CO in de lucht) dodelijk zijn.

>Duncan Noakes - Fotolia.com
 

Voor wie is de installatie van rookmelders verplicht?

Of u verplicht wordt een rookmelder te installeren hangt af van het gewest waar uw woning zich bevindt. Voor huurwoningen (huizen of appartementen) gelden bovendien specifieke regels.

In Wallonië is het plaatsen van een rookmelder verplicht in elke woning, in Brussel geldt deze regel enkel voor huurwoningen. In Vlaanderen werd de plaatsing niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

Sinds 2012 heeft men dit advies echter aangepast, en zijn rookmelders nu ook verplicht voor alle huurwoningen. Hieronder leest u de details per gewest.

Rookdetectoren in Vlaanderen

Autonome rookmelders zijn verplicht:

  • In alle huurwoningen
  • In alle recent gerenoveerde woningen
  • In alle recent gebouwde woningen

Rookdetectoren in Brussel

In elk type huurwoning is het verplicht een autonome rookmelder te plaatsen.

De eigenaar van de huurwoning is verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders in elke woning die hij/zij verhuurt. Dit geldt voor zowel huizen als appartementen. De rookmelder wordt gekocht en geplaatst op verantwoordelijkheid van de verhuurder, en moet elke 10 jaar minstens één keer vervangen worden. De verantwoordelijkheid voor het onderhoud en het toezien op de werking van de rookdetector ligt bij de huurder.

Rookdetectoren in Wallonië

Autonome rookmelders zijn verplicht in elke woning.
Op elk verdiep moet er een rookmelder zijn, en voor elke oppervlakte van 80 m² moet er een aparte melder geïnstalleerd worden.

Deze regels zijn van kracht sinds juni 2012.

 

Wat moet u doen na aankoop van uw rookdetector ?

U moet minstens 1 rookdetector in uw woning installeren. Vermijd hierbij ruimtes waar rook- of stoomontwikkeling dikwijls voorkomt.

Enkele te vermijden ruimtes :

  • De keuken
  • De badkamer
  • De garage
  • De stookplaats, of in de nabijheid van een airco- of verwarmingsrooster
  • Een atelier

Indien u van plan bent om werken uit te voeren in een ruimte met rookdetector, gebruik dan onze beschermingshoes om de melder af te dekken. Op die manier kunnen stofdeeltjes geen vals alarm uitlokken.

Om uw rookdetector te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf, kunt u ons beschermend rooster gebruiken. Wij raden aan deze extra bescherming te voorzien indien uw rookmelder zich in een gemeenschappelijke ruimte of huurwoning bevindt.

Het wordt sterk aangeraden om rookdetectoren te voorzien in volgende ruimtes :

  • De eetruimte
  • De living
  • Bovenaan een trap
  • De gangen naar de slaapkamers
  • Bestaat uw woning uit verschillende verdiepen? Voorzie dan een rookmelder op elk verdiep.

Eens de rookdetector geïnstalleerd is, dient u uw verzekeraar te contacteren bij wie u uw brandverzekering hebt afgesloten. Vergeet ook niet te waken over het onderhoud en de goede werking van uw autonome rookdetectoren!

Om uw rookmelder te testen, kunt u onze tester of volledige testkit gebruiken. Met deze producten simuleert u rookontwikkeling, wat het alarm van uw rookdetector activeert. Indien uw rookmelder zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt (heel hoge plafonds, boven een trap, …), gebruik dan dit gereedschap voor demontage: hiermee kunt u van op afstand de rookmelder losmaken (voor vervangen van batterijen, testen van alarm, enz.).

Wanneer het plaatsen van de rookmelder op uw muren of plafonds zo goed als onmogelijk is (onregelmatige ondergrond, té hoog plafond, ...), plaats uw melder dan op de daartoe voorziene houders.

 

Waarom kiezen voor de rookdetector EN 14604?

Volgens de Belgische wet moeten alle gecommercialiseerde rookdetectoren EN 14604 -gecertificeerd zijn. Deze rookmelder is daarnaast ook NBN-gecertificeerd, wat een garantie is voor: een eenvoudige en snelle plaatsing van de melder, een efficiënte detectie van rook, een krachtig, constant geluidssignaal om personen wakker te maken in geval van brand, en een onderbroken geluidssignaal wanneer de batterij van uw melder (bijna) leeg is.

De norm NBN EN 14604 stelt volgende eisen aan de detectoren :

  • een statuslampje gaat branden wanneer het product in werking is,
  • er is een testknop om de goede werking van uw detector te controleren,
  • er is een licht-, mechanisch- of geluidssignaal dat duidt op de afwezigheid van batterijen,
  • er is een alarmsignaal met een geluidssterkte van min. 85 dB op 3 m afstand,
  • er is een ander, onderbroken geluidssignaal, dat wijst op het (bijna) leeg zijn van uw batterijen,
  • er moet voldoende informatie op de melder weergegeven worden, in onuitwisbare inkt (handleiding voor installatie en onderhoud, naam van de fabrikant, normen, …)

Norme NBN EN 14604

De plaatsing van een rookmelder is relatief eenvoudig, en neemt slechts enkele minuten in beslag. U moet 2 gaten boren, schuif hier de pluggen in en schroef vervolgens uw detector aan het plafond. Plaats de batterijen in het product, en controleer vervolgens de werking door het duwen op de testknop.

Kort samengevat: de norm NBN EN 14604 garandeert dat uw rookdetectoren conform de wetgeving zijn.

 

Onze rookdetectoren en accessoires

3180 Artikel(en)

Rooster

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5