Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Stootranden

Advies nodig? Advies nodig? Kies de juist bescherming Hoewel het aantal werkongevallen de laatste jaren daalt, blijft het risico bestaan en is de werkgever verplicht zijn werknemers te beschermen. Niet alleen de machines, maar ook gewoon de muren, radiatoren, ramen … kunnen soms een gevaar vormen. Werknemers kunnen zich namelijk stoten aan de uitstekende boorden en scherpe randen. Zo’n ongeluk kan ernstige gevolgen hebben met soms volledige arbeidsongeschiktheid als gevolg en dus ook werkonderbreking. Daarom stelt Seton u verschillende schokbestendige oplossingen voor om verwondingen en schade aan uw infrastructuur te vermijden. Bekijk onze tips onderaan de pagina en leer de juiste bescherming kiezen.

1-92 van 151 producten

Filteren Sorteren

Rooster Lijst

 1. 1
 2. 2

FAQ

Om in alle veiligheid te werken en het risico op werkongevallen te verminderen, stelt Seton u verschillende oplossingen voor, waaronder stootranden en andere aanrijdbeveiliging. Uitstekende en scherpe hoeken zoals plafonds of lage balken vormen een risico op verwonding wanneer iemand er frontaal of zijdelings tegen botst. Zulke verwondingen zijn zelden ernstig, maar komen wel vaak voor. In de eerste plaats kunt u de juiste signalisatie plaatsen, en voor het geval er dan toch nog een ongeluk zou gebeuren, plaatst u stootranden die de schok absorberen, zodat de verwonding zo minimaal mogelijk blijft.

Als werkgever bent u verplicht om de veiligheid en de fysieke en mentale gezondheid van uw werknemers te garanderen. Die verplichting wordt bepaald door artikel 5 van de Welzijnswet van 4 augustus 1996.

Verschillende gamma’s stootranden, verschillende kleuren

Wat zijn de voornaamste risico’s op ongevallen?

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot ongevallen, dit zijn de belangrijkste risico’s:

 • Het risico op verwondingen door te vallen op scherpe of uitstekende hoeken.
 • Het risico op schokken en botsingen door slecht zichtbare obstakels.
 • Werken in smalle ruimtes of ruimtes met laaghangende balken of plafonds.

Hoe kunt u die risico’s voorkomen?

U kunt het gevaar in de eerste plaats signaleren met de juiste borden. Daarnaast hebben ook stootranden een signalerende functie. Als er desondanks toch een botsing gebeurt, dan werken deze stootranden schokabsorberend. Zo wordt het risico op verwondingen sterk verlaagd. U kunt deze producten dus installeren op alle plaatsen waar iemand zich kan stoten en zo bezeren.

Welke materialen worden er gebruikt voor stootranden?

De verschillende lagen materiaal waaruit een stootrand bestaat

Deze schokdempende producten worden gemaakt volgens een heel speciale procedure. De kern bestaat uit soepele polyurethaanschuim (purschuim), die een goede bescherming biedt tegen schokken en tegen de impact bij een botsing. Purschuim absorbeert schokken beter dan rubber, dat stijver en harder is. Het andere grote voordeel van dit soort schuim is dat het flexibel is: u kunt de stootranden dus probleemloos installeren op gebogen oppervlakken.

 

Purschuim is slijtvast, bestand tegen chemische stoffen, bestand tegen temperaturen van -40°C tot +100 °C. Het is dus een heel stevig materiaal dat geschikt is voor gebruik in verschillende, veeleisende omstandigheden, zoals in magazijnen en fabrieken, zowel binnen als buiten.

 

De beschermlaag van polyurethaan beschermt (zoals het woord het zegt) het purschuim tegen uv-stralen, zodat de stootrand niet verkleurt. Daarnaast beschermt dat bovenste laagje ook tegen scheuren en krassen van voertuigen, karren of gelijk welk ander object dat ertegen kan botsen. Als laatste zorgt het ook voor een mooie afwerking, zonder verfnaden.

Keuzehulp

Welke vorm beschermt tegen welk gevaar?

Een hoek, een muur, een rand of een andere vorm. We hebben voor elke toepassing een geschikt model in de gepaste afmetingen:

Hoekprofielen

Stootranden voor hoeken beschermen hoek van (ongeveer) 90°C. Ideaal voor rekken, kasten, hoeken van muren etc.

Afegronde vorm
Om schokken te verzachten.

Geel-zwart hoekprofiel met afgeronde vorm

Platte vorm
Pakt weinig plaats in.

Plat hoekprofiel

Trapezoïde
Absorbeert schokken extra goed.

Hoekprofiel in trapezoïdevorm

Flexibel
Voor hoeken die groter of kleiner zijn dan 90°.

Flexibel hoekprofiel

Platte profielen

Deze bescherming is ideaal voor alle platte oppervlakken, zoals muren, deuren, plafonds etc.

Afgeronde vorm
Om schokken te verzachten.

Geel-zwart profiel met afgeronde vorm

Platte vorm
Pakt weinig plaats in.

Geel-zwart profiel met platte vorm

Trapezoïdevorm
Absorbeert schokken extra goed.

Geel-zwart profiel met trapezoïdevorm

U-profielen

Stootranden in U-vorm bieden beschermen tegen de scherpe, uitstekende randen van IPN-balken, tafelboorden, rekken etc.

Afgeronde vorm
Om schokken te verzachten.

Geel-zwart U-profiel met afgeronde vorm

Platte vorm
Pakt weinig plaats in.

Geel-zwart U-profiel met platte vorm

Trapezoïdevorm
Absorbeert schokken extra goed.

Geel-zwart U-profiel met trapezoïdevorm

Ronde profielen

Voorkomen schade aan kabels of leidingen die aan de muur of het plafond hangen. Die zijn extra gevaarlijk omdat er gemakkelijk aan gehaperd kan worden..

Afgeronde vorm
Om schokken te verzachten.

Geel-zwart buisprofiel met afgeronde vorm

Hoekbeschermers

Deze beschermen delicate punten zoals hoeken van tafels, meubels ... Daarnaast maken ze ook de verbinding tussen de stootranden over de lengte.

2D-vorm
Om 2 stootranden met elkaar te verbinden

Zwarte hoekbeschermer 2D

3D-vorm
Om 3 stootranden met elkaar te verbinden

Zwarte oekbeschermer 3D

Welke kleuren kunt u kiezen?

stootranden absorberen niet alleen de schok, ze waarschuwen ook voor het gevaar. Dankzij hun kleuren zijn uw werknemers voorzichtiger op risicoplaatsen. Daarom stellen we deze stootranden beschikbaar in verschillende kleuren, gaande van neutrale kleuren (voor kantooromgevingen) tot contrasterende kleuren die voor extra zichtbaarheid - en dus extra veiligheid - zorgen.

 • Geel/zwart: standaardkleuren om gevaar te signaleren, specifiek voor stilstaande obstakels.
 • Fluogeel/zwart: de fluorescentie geeft extra zichtbaarheid aan de gele kleur.
 • Fotoluminescent geel/zwart: dankzij fotoluminescentie geeft de stootrand licht in het donker het licht af dat overdag werd opgestapeld. Ideaal om nooduitgangen en evacuatieroutes aan te duiden.
 • Rood/wit: kleurencombinatie die vaak gebruikt wordt in het kader van brandpreventie of op parkings.
 • Rood/wit retroreflecterend: de retroreflectie kaatst het licht dat erop komt (door koplampen bv.) terug in de richting waarvan het kwam.
 • Zwart: discreet kleur, geschikt voor kantooromgevingen.
 • Wit: discreet kleur, ideaal voor ziekenhuizen, laboratoria …

Welke afmetingen bestaan er?

Deze bescherming uit purschuim is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Daarnaast kunt u de lengte ook altijd zelf aanpassen door gewoon met een schaar op de gewenste lengte te knippen. De standaardlengtes zijn:

 • 1 meter: voor korte afstanden, combineerbaar met meerdere voor een grotere afstand.
 • 5 meter: voor grote afstanden, gemakkelijk te installeren dankzij de flexibiliteit. Verkocht op rol.
Stootrand van 5 meter in rol

Welke bevestigingsmethodes bestaan er?

In functie van het soort ondergrond (metaal, hout, beton …) kiest u beter de ene of de andere bevestigingsmethode:

Zelfklevend

Het is belangrijk dat de stootrand goed kleeft aan het oppervlak, zodat stof geen kans heeft om eronder te kruipen. Dat zou er namelijk voor zorgen dat de stootrand loskomt. Daarom hebben onze producten een erg sterke kleeflaag die op bijna alle, niet-poreuze ondergronden plakt. Gemakkelijk te installeren door beetje bij beetje de liner eraf te halen.

Op plaat

Wanneer u een stootrand op een poreuze of niet-klevende ondergrond wilt bevestigen is het beter om het product vast te schroeven. De stootranden die daarvoor geschikt zijn, bevatten een stalen plaat aan de onderkant. Die plaat verstevigt het profiel en beschermt de ondergrond. Gemakkelijk te installeren dankzij de voorgeboorde gaten.

Magnetisch

Een tijdelijke oplossing om te installeren op metaaloppervlakken.