0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Verankeringsmiddelen en accessoires

Advies nodig? Advies nodig? Welke soorten verankeringen bestaan er? Elk jaar komen er 45 tot 50 arbeiders om tijdens een werkongeval na een val van grote hoogte. Seton biedt een gamma verankeringsmiddelen die speciaal ontworpen zijn om veilig op grote hoogte te werken: karabijnhaken, vanglijnen, vangblokken en verankeringslussen.

18 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Karabijnhaken en valbeschermingsaccessoires


Waarvoor dient een karabijnhaak?

Een val van grote hoogte is een van die arbeidsongevallen waarbij achteraf blijkt dat de arbeider niet voldoende beschermd was of geen uitrusting droeg die aan de geldende normen voldoet. Verankeringspunten, zoals karabijnhaken of musketons worden gebruikt als verbindingsmiddelen om vallijnen, harnassen of lijnklemmen vast te maken aan de metalen of houten constructie waarop gewerkt wordt. Voor maximale veiligheid moet een verankeringspunt 100 % betrouwbaar zijn. Het is ontegensprekelijk een van de belangrijkste elementen in uw valbeschermingskit.

Aan welke norm moet een verankeringspunt voldoen?

Een verankeringspunt moet voldoen aan de volgende criteria:
  • Het moet een kracht aankunnen van meer 10 kN, wat betekent dat het gedurende minstens drie minuten een gewicht van meer dan 1000 kg moet kunnen dragen (volgens de EN 795-norm).

  • Het moet zich ter hoogte van de schouders of net erboven bevinden. Daardoor is de valafstand beperkter, wat minder risico's geeft op lichamelijke letsels bij een val.

  • Het moet zoveel mogelijk in verticale lijn staan met het werkstation, zodat de arbeider niet slingert bij een val.

Wat zijn de verschillende soorten verankeringspunten?

Er bestaan twee types verankering:
  • Een vast verankeringspunt: een voorbeeld hiervan is een permanente ankerplaat die horizontaal, verticaal of schuin vastgemaakt wordt op de werkoppervlakte. Bij voorkeur bevindt het verankeringspunt zich zo verticaal mogelijk tegenover de werkpost, om bij een val een slingerbeweging te vermijden. Als het verbindingssysteem te ver verticaal of horizontaal afwijkt van de werkpositie, kan het slachtoffer bij een val toch de grond raken of een obstakel op een van de zijkanten, waardoor hij toch ernstige verwondingen kan oplopen.

  • Een mobiel verankeringspunt (verplaatsbaar): een voorbeeld hiervan is een vallijn of een verankeringslus. Dat zijn uitstekende hulpmiddelen om veilig te kunnen werken met toch voldoende reikwijdte bij het werken.

Valbeschermingsaccessoires zoals gereedschapshouders, karabijnhaken, musketons, vallijnen, ankerpunten of harnassen zijn speciaal ontworpen om het werk van werknemers op grote hoogte te vergemakkelijken. Ze zijn tegelijk flexibel maar houden de werknemer toch in een stabiele positie, waardoor het gevaar op een val gelimiteerd wordt.

Hoe lang gaat een valbeschermingsuitrusting mee?

Valbeschermingsuitrusting gaat tot maximum 10 jaar na fabricatiedatum mee. Intensief gebruik of delicate omgevingsfactoren kunnen die levensduur wel inkorten. Als u een val meemaakt met uw valbeschermingskit, is het verplicht om alle onderdelen te vervangen die de val opgevangen hebben, ook al lijken ze op het eerste gezicht geen averij opgelopen te hebben. U kunt de levensduur van uw materiaal verlengen door het goed te onderhouden en geregeld te reinigen met koud, helder water en een zacht detergent. Gewoon even schrobben met een borstel en laten drogen in een voldoende verluchte ruimte of in open lucht volstaat. Gebruik nooit een warmtebron om uw uitrusting vlugger te laten drogen.

Andere interessante producten


Om u optimaal tegen een val te beschermen, kunt u een veiligheidsharnas kiezen uit het gamma van Seton. Of opteer meteen voor een volledige valbeveiligingsset. Die bestaat uit alle noodzakelijke uitrusting om in alle veiligheid op grote hoogtes te kunnen werken. U kunt uw werknemers verder nog beschermen met veiligheidshandschoenen, veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen of veiligheidsschoenen. Het is raadzaam om uw werknemers er zoveel mogelijk aan te herinneren dat ze de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen. Dat kan met onze gebodsborden en pictogrammen PBM verplicht.
Om te vermijden dat u op de begane grond uitglijdt, kunt u de werkvloer of ondergrond behandelen met antislipproducten.