0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Vanglijnen

Advies nodig? Advies nodig? Welke verbindingsmiddelen bestaan er? Het verbindingsmiddel is een essentieel onderdeel van een valbeschermingsuitrusting. Arbeiders kunnen er het valharnas mee vastmaken aan het verankeringspunt. Bij Seton vindt u een ruim aanbod aan verankeringslussen, valblokken, valdempers en lijnklemmen. Bedrijven die actief zijn in de bouwsector, elektrische netwerken beheren, onderhoudswerken uitvoeren of podiumbouw verzorgen, hebben hier zeker nood aan.

15 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Verbindingsmiddelen


Waarvoor dient een verbindingsmiddel?

Met een verbindingsmiddel kunt u het valharnas vastmaken aan het verankeringspunt. Bij een val absorbeert de valdemper de impact van de schok op het lichaam, waardoor de drager optimaal beschermd is. De keuze voor het verbindingsmiddel hangt af van de valfactor en de hoogte waarop gewerkt wordt. Er bestaan drie soorten verbindingsmiddelen:

Vanglijn met schokdemper

Dit verbindingssysteem bestaat uit een vanglijn van minstens twee meter lang en heeft twee connectoren. Deze automatisch oprollende vanglijn beschikt over een schokdemper die het effect van de schok op het lichaam vermindert bij een val (wat niet het geval is bij een gewone veiligheidslijn). Dit type vanglijn moet voorkomen dat de gebruiker zich in een zone waagt waar valgevaar bestaat. Een gewone veiligheidslijn biedt geen enkele bescherming bij een val, de valfactor is daar eigenlijk 0.
Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden is het raadzaam een vanglijn te kiezen die lang genoeg is, maar tegelijk kort genoeg om de valfactor tot een minimum te beperken. Al onze vanglijnen en schokdempers voldoen aan de respectieve normen EN 354 en EN 355.

Meelopende valbeveiliger met flexibele ankerlijn

Als u valt of uitglijdt bij hoogtewerken, blokkeert een meelopende valbeveiliger automatisch, waardoor de val gebroken wordt. Bij werken in de breedte glijdt het valblok mee in automatische positie, bij werken in de hoogte moet u het manueel bijstellen. Het voordeel is dat een vangblok ook gebruikt kan worden bij werken op geringe hoogte, omdat het een lage valfactor heeft. Het nadeel van dit verbindingsmiddel is dat het in lijn met het ankerpunt gebruikt moet worden om een val te stoppen. Werkt u op een hellend vlak, dan kiest u beter voor een vanglijn. Zoals eerder al aangehaald, mag een mobiele valbeveiliger dus niet verward worden met een vanglijn. Onze mobiele valbeveiligers voldoen aan de Europese norm EN 353-2.

Valbeveiligers met lijnspanners en automatische valstopper

De werking van een automatische valbeveiliger is enigszins vergelijkbaar met die van een veiligheidsgordel in de wagen. De valbeveiliger bestaat uit een oprolbare kabel die afrolt en weer oprolt naargelang van de bewegingen van de gebruiker. Een automatische valbeveiliger blokkeert een val vrijwel onmiddellijk dankzij de schokdempende valstopper. Dit systeem kan dus gebruikt worden voor werkzaamheden met een lage valfactor. Het biedt ook veel bewegingsvrijheid. De lengte van de lijn varieert van 1,5 meter tot ongeveer 10 meter. Het is belangrijk dat u een model kiest dat aan uw werkomstandigheden aangepast is. Als u veel beweegt, kies dan een voldoende lange riem. Houd er rekening mee dat de valstopper een val alleen kan tegenhouden als u werkt binnen een hoek van niet meer dan 30° onder het ankerpunt. Met andere woorden, een automatische valbeveiliger is niet geschikt voor gebruik op een hellend vlak en in mindere mate op een horizontaal vlak. Al onze valbeveiligers voldoen aan de Europese norm EN 360. U moet uw valbeveiligingsuitrusting dus echt kiezen op basis van het soort werk dat u moet uitvoeren. Om de juiste keuze te maken, zijn er een paar richtinggevende vragen:

Hoe berekent u de juiste valfactor?

De valfactor is de afstand tussen de voeten van de arbeider en de grond die nodig is om zich te bezeren bij een val. Het is belangrijk om de valfactor te kennen om twee redenen:
  • Om de lengte van de vallijn te bepalen. Een vallijn is maximaal twee meter lang. Is de valfactor kleiner, dan moet u een kortere vallijn kiezen. Houd er ook rekening mee dat een elastische vanglijn met schokdemper nog helemaal op rek komt.

  • Om het juiste verbindingsmiddel te kiezen. Voor werken op grote hoogte bestaan er verschillende soorten verbindingsmiddelen. Voor werken op geringe hoogte kiest u het best voor een valblok met automatisch oprollende reddingslijn of een automatische lijnklem met koord. De veiligheidsmechanismen daarvan treden nagenoeg onmiddellijk in en werken zodra ze een val detecteren. Ook hier moet u er rekening mee houden dat de elastische schokdemperkoord zich helemaal uitrekt.

Dit moet u zeker onthouden:
  • de valfactor = de lengte van de vallijn + het volledig uitgerekte elastische koord van de schokdemper + de lengte van de gebruiker vanaf het ankerpunt aan het harnas + een veiligheidsmarge

  • de valfactor < de afstand tussen het verankeringspunt en de grond of eender welk ander obstakel in de nabijheid

Hoe lang gaat een valbeschermingsuitrusting mee?

Valbeschermingsuitrusting gaat tot maximum 10 jaar na fabricatiedatum mee. Intensief gebruik of delicate omgevingsfactoren kunnen die levensduur wel inkorten. Als u een val meemaakt met uw valbeschermingskit, is het verplicht om alle onderdelen te vervangen die de val opgevangen hebben, ook al lijken ze op het eerste gezicht geen averij opgelopen te hebben. U kunt de levensduur van uw materiaal verlengen door het goed te onderhouden en geregeld te reinigen met koud, helder water en een zacht detergent. Gewoon even schrobben met een borstel en laten drogen in een voldoende verluchte ruimte of in open lucht volstaat. Gebruik nooit een warmtebron om uw uitrusting vlugger te laten drogen.

Andere interessante producten


Wilt u uw valbeschermingsuitrusting vervolledigen, dan kunt u ons gamma veiligheidsharnassen en verankeringsmiddelen raadplegen. Daarin vindt u ook volledige valbeveilingssets waarin alle basisbenodigdheden vervat zitten. Om uw werknemers optimaal te beschermen, kunt u hun ook nog veiligheidshelmen, veiligheidsschoenen of veiligheidsbrillen geven. Met onze gebodsborden en pictogrammen PBM verplicht kunt u uw werknemers eraan herinneren dat ze hun persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen.
Om te vermijden dat u op de begane grond uitglijdt of valt, kunt u de werkvloer of ondergrond behandelen met antislipproducten.