0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Valbeveiligingssets

Advies nodig? Advies nodig? Welke soorten valbeveiligingssets bestaan er? Met een valbeveiligingsset zijn arbeiders volledig beschermd als ze op hoogte moeten werken. Zo een set bestaat uit alle nodige elementen om in alle veiligheid te kunnen werken: een veiligheidsharnas, een connector en een verankeringspunt. Met deze hulpmiddelen voor valbeveiliging kan de gebruiker werken uitvoeren op moeilijk bereikbare en risicovolle plaatsen in de hoogte terwijl hij toch afdoende beveiligd is.

9 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Valbeveiligingssets


Waarom een valbeveiligingsset gebruiken?

Uit statistieken blijkt dat een ongeval als gevolg van een val van grote hoogte gemiddeld tot 85 dagen arbeidsongeschiktheid leidt. Het is van essentieel belang en zelfs verplicht om zulke risico's in te perken. Werken op grote hoogte komen vaak voor in de bouwsector, de sector van de openbare werken, bij werken aan het elektriciteitsnetwerk, bij onderhoudsmedewerkers en technici in bedrijven en ook bij podiumbouwers in de evenementensector. Elke bouw- of werkplaats die niet over de nodige veiligheidsuitrusting voor hoogtewerken beschikt, wordt als riskant beschouwd.

Uit welke elementen bestaat een valbeveiligingsset?

Als u niet voor zulke situaties wilt komen te staan, kunt u uw werknemers uitrusten met een volledige veiligheidsharnasset, waarmee ze veilig in alle omstandigheden kunnen werken.
Seton biedt een gamma kits aan die een hoog niveau van veiligheid en comfort combineren, in alle mogelijke werksituaties. De valbeveiligingssets waarvoor u kiest, moeten voldoen aan de geldende normen. Zo garandeert de EN 361-certificering de conformiteit van de harnassen als lichaamsondersteunende voorziening. Als een arbeider valt met een kit, wordt elk onderdeel ervan als verouderd beschouwd en mag het niet opnieuw gebruikt worden. Om ongelukken door beschadigde uitrusting te voorkomen, moet u dus de verschillende onderdelen van uw kits vervangen, zoals het veiligheidsharnas zelf, maar ook de verbindingsmiddelen zoals de vanglijnen, weerhoudingslijnen of valblokken en ook de verankeringsmiddelen en accessoires.

Hoe berekent u de juiste valfactor?

De valfactor is de afstand tussen de voeten van de arbeider en de grond die nodig is om zich te bezeren bij een val. Het is belangrijk om de valfactor te kennen om twee redenen:
  • Om de lengte van de vallijn te bepalen. Een vallijn is maximaal twee meter lang. Is de valfactor kleiner, dan moet u een kortere vallijn kiezen. Hou er ook rekening mee dat een elastische vanglijn met schokdemper nog helemaal op rek komt.

  • Om het juiste verbindingsmiddel te kiezen.Voor werken op grote hoogte bestaan er verschillende soorten verbindingsmiddelen. Voor werken op geringe hoogte kiest u het best voor een valblok met automatisch oprollende reddingslijn of een automatische lijnklem met koord. De veiligheidsmechanismen daarvan treden nagenoeg onmiddellijk in en werken zodra ze een val detecteren. Ook hier moet u er rekening mee houden dat de elastische schokdemperkoord zich helemaal uitrekt.

Dit moet u zeker onthouden:
  • de valfactor = de lengte van de vallijn + het volledig uitgerekte elastische koord van de schokdemper + de lengte van de gebruiker vanaf het ankerpunt aan het harnas + een veiligheidsmarge

  • de valfactor < de afstand tussen het verankeringspunt en de grond of eender welk ander obstakel in de nabijheid

Hoe lang gaat een valbeschermingsuitrusting mee?

Valbeschermingsuitrusting gaat tot maximaal 10 jaar na fabricatiedatum mee. Intensief gebruik of delicate omgevingsfactoren kunnen die levensduur wel inkorten. Als u een val meemaakt met uw valbeschermingskit, is het verplicht om alle onderdelen te vervangendie de val opgevangen hebben, ook al lijken ze op het eerste gezicht geen averij opgelopen te hebben. U kunt de levensduur van uw materiaal verlengen door het goed te onderhouden en geregeld te reinigen met koud, helder water en een zacht detergent. Gewoon even schrobben met een borstel en laten drogen in een voldoende verluchte ruimte of in open lucht volstaat. Gebruik nooit een warmtebron om uw uitrusting vlugger te laten drogen.

Andere interessante producten


In het gamma van Seton vindt u borden en pictogrammen die herinneren aan de verplichting om een veiligheidsharnas te dragen, zoals de Gebodsborden en -stickers ISO 7010 "Veiligheidsharnas verplicht" - M018 . Door die duidelijk aan te brengen waar het relevant is, verkleint u het risico op ongevallen bij uw werknemers. Een veiligheidsharnas maakt sowieso altijd deel uit van onze valbeveiligingskits. In ons gamma valbeveiliging vindt u verder nog karabijnhaken en andere verankeringsmiddelen en accessoires. Een harnas met reddingslijn is maar een van de vele persoonlijke beschermingsmiddelen bij werken op hoogte of op risicovolle plaatsen. Werkgevers zijn verplicht om hun arbeiders uit te rusten met veiligheidshelmen en veiligheidsschoenen. Ook daarvoor hebben we gebodsborden en pictogrammen PBM verplicht.
Om te vermijden dat u op de begane grond uitglijdt, kunt u de werkvloer of ondergrond behandelen met antislipproducten.