0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Handbescherming

Advies nodig? Advies nodig? Waarom, wanneer en hoe moet u uw handen beschermen? De meeste gevallen van tijdelijke of permanente arbeidsongeschiktheid zijn te wijten aan letsels of verwondingen aan de handen. Om dergelijke ongevallen te voorkomen, biedt Seton een breed gamma handbescherming die voldoet aan de EN 420-norm. Koudebestendige of hittebestendige handschoenen, antisnijhandschoenen en nog veel meer: u vindt het hier.

1-92 van 104 producten

Filteren Sorteren

Rooster

  1. 1
  2. 2

FAQ - Handbescherming


Waarom handbescherming gebruiken?

30 % van alle arbeidsongevallen die tot arbeidsongeschiktheid leiden, betreffen letsels aan de handen. Een ongeval op de werkvloer is vlug gebeurd. Verwondingen aan de handen komen veel voor, gaande van brandwonden en snijwonden tot gevaarlijke contacten met chemische producten. Dat soort ongevallen leidt heel vaak tot tijdelijke of zelfs permanente arbeidsongeschiktheid. Ze zijn daarmee de koploper in kwalijke arbeidsongevallen. Bescherming is dus aangewezen, en dat begint met de keuze van de juiste maat. Download daarom hier onze afdrukbare gids met maten voor veiligheidshandschoenen.

Tegen welke risico's beschermen veiligheidshandschoenen?

Handbescherming kunnen we indelen in vijf potentiële gevaren. Elke soort veiligheidshandschoenen valt onder een specifieke norm. Om te weten aan welke norm uw veiligheidshandschoenen moeten voldoen, kunt u naar de algemene pagina over handbescherming surfen, waar u onderaan de normen voor handbescherming kunt raadplegen.

Mechanische risico's

Werkhandschoenen (conform de EN 388-norm) zijn geschikt voor algemeen gebruik en om u te beschermen tegen mechanische risico's. Ze beperken mogelijke risico's bij assemblagewerkzaamheden of onderhoudsklussen. De meeste werkhandschoenen zijn dik, duurzaam en herbruikbaar. Ze beschermen tegen schuren, snijden, scheuren en zelfs doorboringen. In het gamma van Seton vindt u ook herbruikbare precisiewerkhandschoenen die fijner zijn en de handen en vingers meer bewegingsvrijheid geven om fijnere werken uit te voeren. Ook die vallen onder de EN 388-norm. Ze zijn geschikt om op een veilige manier kwaliteitscontroles uit te voeren, onderdelen te monteren, maar ook om olieachtige stoffen te behandelen. Met deze handschoenen hebben de vingers alle bewegingsvrijheid en hebt u een goede grip. Op de vingers en de palmen is vaak een coating aangebracht, waardoor u ook goed kunt omgaan met oliën en vetten.

Risico op snijwonden

Als we over letsels aan de handen spreken, gaat het vaak over snijwonden. Als u met scherpe of puntige voorwerpen aan de slag moet, is het gebruik van snijbestendige handschoenen (EN 388-norm) aanbevelenswaardig. Deze herbruikbare handschoenen zijn gemaakt uit zeer stevig materiaal (kevlar, dyneema, glasvezel) om zo optimale bescherming te bieden tegen doorboring of sneden.

Thermische risico's

Het is belangrijk om de handen te beschermen tegen zowel koude als hitte. In het gamma van Seton bieden we dan ook hittebeschermende handschoenen aan die geschikt zijn voor bakkers, lassers of matrijsmakers. Deze herbruikbare handschoenen zijn dik en hebben lange mouwen die ook de onderarmen beschermen tegen brandwonden.
Herbruikbare koudebestendige handschoenen (EN 511-norm) worden dan weer gebruikt door arbeiders die in vriesruimtes werken, waar ze bevroren producten onder handen moeten nemen. Koudebestendige handschoenen hebben een binnenvoering die de handen warm houdt bij lage temperaturen.

Chemische risico's

Handbescherming is uitermate belangrijk in de farmaceutische en petrochemische industrie of in sectoren die verf of zepen vervaardigen. Contact met chemische stoffen kan brandwonden, huiduitslag of irritatie veroorzaken of tot vergiftiging leiden. Gedegen bescherming van de handen tegen deze risico's met chemisch bestendige handschoenen (EN 374-norm) is dan ook essentieel. Deze herbruikbare veiligheidshandschoenen bestaan in verschillende materialen die elk meer of minder bestand zijn tegen een bepaald chemisch product. Geen enkele handschoen beschermt tegen alle chemische invloeden. Daarom moet u altijd goed nagaan welk gevaar gepaard gaat met welke stof en welk type handschoenen u dan het best kiest. Al onze chemisch bestendige handschoenen hebben langere mouwen om de onderarmen mee af te dekken.

Hygiënerisico's

Hygiëne is essentieel in de voedingsindustrie, in ziekenhuizen en in de landbouw. U kunt mogelijk besmettingsgevaar inperken met wegwerphandschoenen, meestal gemaakt uit nitril, latex of rubber. Met deze wegwerphandschoenen kunt u de vingers vrij bewegen, maar bent u weinig beschermd tegen chemische of mechanische risico's. Zodra de handschoen gebruikssporen vertoont, moet u overwegen hem te vervangen. Ook nadat u in aanraking komt met een chemisch product moet u een ander paar aantrekken

Elektrische risico's

Wie industrieel onderhoud als taak heeft, elektriciteitswerken moet uitvoeren of aan het spoor werkt, loopt gevaar op elektrisering of elektrocutie. Bij dat soort arbeid zijn isolerende handschoenen (EN 60903-norm) in natuurlijk latex onontbeerlijk. Om tegelijk beschermd te zijn tegen mechanische risico's kunt u ze combineren met werkhandschoenen die u er dan onder draagt.

Wat is het geschikte materiaal voor mijn veiligheidshandschoenen?

De keuze voor het geschikte materiaal hangt altijd af van de aard van het werk dat u ermee moet verrichten:

Chemisch bestendige handschoenen


  • Butylrubber: handschoenen in dit materiaal zijn zeer goed bestand tegen ketonen en ethers, maar ze zijn niet zo handig in gebruik.

  • Polyvinylchloride (pvc): deze handschoenen bieden goede weerstand tegen zuren, basen, oliën en vetten en tegelijk tegen schuren en wrijving.

  • Neopreen: dit soepele materiaal beschermt tegen zuren, basen, alcohol en koolwaterstof.

  • Nitril (NBR): dit is het beste materiaal om de veiligheid te garanderen in de omgang met chemische producten. Het is bestand tegen solventen, oliën, vetten en bepaalde zuren en basen. Nitril beschermt ook uitstekend tegen schuren, wrijving of perforatie. Nitrilhandschoenen zijn een voortreffelijk alternatief voor latexhandschoenen.

Werk- en veiligheidshandschoenen


  • Katoen: deze handschoenen zijn zeer soepel en comfortabel om te dragen. De vingers behouden alle bewegingsvrijheid en ze zijn ook voordelig qua prijs. Ze bieden echter weinig bescherming tegen mechanische risico's.

  • Natuurleder: deze handschoenen houden stand in mechanische omgevingen en beschermen de handen zowel tegen warmte als tegen koude. Leer is een soepel, zacht en ademend materiaal.

  • Nylon: dit is zeer wrijvingsbestendig maar is niet aan te raden voor gebruik bij hitte.

  • Polyurethaan (PU): materiaal dat een goede grip en bewegingsvrijheid van de vingers garandeert, maar alleen in droge omstandigheden. Het is niet inzetbaar om vloeistoffen, vetten of oliën te behandelen.

Snijbestendige handschoenen


  • Dyneema: handschoenen in dit materiaal zijn bestand tegen snijden, chemische producten en zelfs uv-straling. Een nadeel is dat u ze niet lang kunt gebruiken bij temperaturen van meer dan 100 °C, ook al is dyneema in wezen een zeer duurzaam materiaal.

  • Kevlar: dit duurzame, lichte materiaal biedt solide bescherming tegen snijwonden en blijft performant bij hoge contacttemperaturen tot zelfs meer dan 350 °C.

  • Superfabric: een duurzame stof die optimaal beschermt tegen mechanische risico's. Een nadeel is dat het vrij onbuigzaam is en dus minder handig.

Isolerende handschoenen


  • Natuurlatex: elektrohandschoenen in dit materiaal zijn zeer elastisch en soepel. Ze zijn vrij slijtvast, beschermen tegen scheuren en kunnen gebruikt worden in de omgang met alle wateroplosbare of waterverdunde stoffen. Wie een gevoelige huid heeft, kan wel irritatie ondervinden.

  • Uit welk materiaal uw handschoenen ook bestaan: geregeld wassen is de boodschap. Zo verwijdert u alle vuil en resten. Een andere tip voor maximale veiligheid is om altijd onderhandschoenen te dragen.

Andere interessante producten

Als de huid aangetast is door een brandwonde of als gevolg van eender welk arbeidsongeval, breng dan altijd eerst een verband aan voor u weer handschoenen aantrekt. Zo vermijdt u ontstekingen of wrijving op de wonde.
Om de veiligheid van uw werknemers te verhogen, raadt Seton aan om zoveel mogelijk gebodsborden en pictogrammen PBM aan te brengen op de werkvloer. Stel altijd handbescherming ter beschikking van uw personeel en spoor hen aan om de beschermingsmiddelen zoveel mogelijk te gebruiken. Zo beperkt u mogelijke gevaren tot een minimum. In het aanbod gebodsborden vindt u ook exemplaren die wijzen op de verplichting om veiligheidsschoenen, veiligheidsbrillen of gehoorbescherming te dragen.