0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Nooddouches

Advies nodig? Advies nodig? Waarom een nooddouche? Nooddouches, ook wel veiligheidsdouches genoemd, kunnen het verschil maken tussen ongevallen met ernstige of lichte verwondingen of zelfs zonder verwondingen. Om de veiligheid van uw werknemers te maximaliseren, moeten nooddouches gevaarlijke stoffen snel kunnen wegspoelen van huid, gelaat, ogen en kleding. Een nooddouche is daarom best bereikbaar in 10 seconden vanaf elke plek waar werknemers met gevaarlijke stoffen werken.

38 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ - Nooddouches


Waarom een nooddouche?

Nooddouches of veiligheidsdouches spoelen gevaarlijke chemische stoffen weg die in contact kwamen met de huid, ogen of kleding van uw werknemers. Een nooddouche kan bovendien brandwonden verlichten door snelle koeling aan te bieden.

Nooddouches kunnen hun reddende rol maximaal vervullen als ze snel worden ingezet, binnen de 10 seconden na een ongeval. De noodspoeling langer uitstellen, verhoogt de risico’s op ernstige verwondingen. Wij raden daarom aan om direct contact van gevaarlijke stoffen met de huid zoveel mogelijk uit te sluiten door Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) te dragen, zoals veiligheidshandschoenen, veiligheidsbrillen, veiligheidsmaskers en beschermkledij. Ook draagbare nooddouches kunnen dienen om een eerste noodspoeling snel toe te laten, terwijl de werknemer wordt begeleid naar een installatie met een eventueel langere stroomtijd.

Welke nooddouche kiezen?

Uw werknemers moeten de waterstroom van nooddouches kunnen activeren in één beweging met de hand of voet, waarbij het water blijft stromen voor minstens 10 tot 15 aanbevolen minuten voor oog- en gelaatsdouches, 10 minuten voor gewone brandwonden op het lichaam, en minstens 20 tot 60 aanbevolen minuten voor chemische brandwonden.

Voor verschillende types van ruimtes, locaties en gebruik, bieden we nooddouches aan die de veiligheid van werknemers helpen beschermen:
  • Nooddouches voor wandbevestiging die weinig ruimte innemen

  • Nooddouches op voet die op de vloer kunnen worden bevestigd

  • Vorstbestendige nooddouches die zelfs bij zeer lage temperaturen blijven werken, en kunnen worden ingezet als nooddouche buiten.

  • Combinatie nood- en oogdouche met geïntegreerde oogspoelfontein om risico’s op oogletsel te verminderen. De oogspoelfontein voldoet aan specifieke normen om verdere beschadiging van het oog te vermijden.

  • Draagbare nooddouches die noodspoelingen mogelijk maken op plaatsen waar geen wateraansluiting is.

Waar nooddouches plaatsen?

Nooddouches worden geïnstalleerd op de werkplek in de buurt van plaatsen met een verhoogd risico op spatten of blootstelling aan gevaarlijke, chemische producten.

Werknemers die in contact kwamen met chemische stoffen moeten binnen de 10 seconden de nooddouche kunnen activeren. In het algemeen komt dat overeen met een afstand van 15 tot 30 meter, al is het aangewezen om een nooddouche ter beschikking te hebben binnen 8 meter in de gevarenzone. Zowel de nooddouche als de route er naartoe moeten vrij zijn van obstakels en eenvoudig toegankelijk zijn.

Bovendien moeten uw werknemers opgeleid worden in het gebruik van nooddouches en geïnformeerd worden over hun locatie. Groene ISO 7010 Borden en pictogrammen nooddouche (E012) met internationale nooddouche symbolen kunnen de exacte locatie van de juiste nooddouche extra duidelijk maken op de werkplek. De duidelijk zichtbare pictogrammen ondersteunen een snelle verplaatsing van uw werknemers naar de nooddouche na blootstelling aan een gevaarlijke chemische stof.

Gevaarlijke chemische stoffen en preparaten vinden hun toepassing in meerdere productie- of verwerkingsprocessen, in uiteenlopende bedrijfssectoren en professionele activiteiten:
  • Farmaceutische industrie

  • Voedingsindustrie

  • Petrochemische industrie

  • Chemische, biochemische en petrochemische laboratoria

  • Auto-industrie

  • Schoonmaakbedrijven

  • Drukkerijen

  • Garages

  • Ziekenhuizen

  • Zuiveringsinstallaties

  • Onderwijsinstellingen, vooral in praktijklokalen

  • Gemeentelijke werkplaatsen

  • Zwembaden en aquatische complexen, vooral in chloorkamers

  • Bij uitbreiding alle sectoren en activiteiten die gevaarlijke chemische stoffen gebruiken

Overal waar er een risico bestaat om in contact te komen met gevaarlijke chemische producten, hetzij met het lichaam, het gezicht of de ogen, ook via kleding, is een eenvoudig toegankelijke nooddouche essentieel. Deze apparatuur zorgt voor de ontsmetting van het aangetaste deel van het lichaam. De nooddouche kan het verschil betekenen tussen een ernstige of lichte verwonding, of een ongeval zonder verwondingen.

Hoe een nooddouche aansluiten?

Een nooddouche moet een gestage stroom water bieden en wordt bij voorkeur aangesloten op doorstroomde drinkwaterleidingen.
Voor nooddouches aangesloten op de drinkwaterleiding voorziet de Nederlandse wetgever een aantal debietcriteria:
  • 0,2 liter per seconde, of 12 liter per minuut, voor oogspoelfonteinen

  • 0,4 liter per seconde, of 24 liter per minuut, voor gelaatsdouches

  • 0,5 liter per seconde, of 30 liter per minuut, voor lichaamsdouches type I in grootkeukens, scholen en kleine laboratoria

  • 1,33 liter per seconde, of 80 liter per minuut, voor lichaamsdouches type II in industrieën

De aanbevolen watertemperatuur voor nooddouches ligt tussen 15 en 35 graden Celsius voor lichaamsspoeling, en tussen 25 en 30 graden Celsius voor oogspoeling.
Wanneer aansluiten op een drinkwaterleiding onmogelijk is, kan een draagbare nooddouche een oplossing bieden om een snelle noodspoeling toe te laten. Sommige draagbare douchemodellen werken als brandblussers met behulp van een gaspatroon. De capaciteit van deze modellen is over het algemeen enkele liters.

Wanneer een nooddouche gebruiken?

Nooddouches worden gebruikt wanneer de huid, het gezicht, de ogen of de kleding van een werknemer in contact zijn geweest met chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Niet alleen bij blootstelling aan schadelijke vloeistoffen is het gebruik van een nooddouche belangrijk om ernstigere verwondingen te voorkomen. Gevaarlijke chemische stoffen kunnen ook in poeders, stof, gassen, dampen of aerosolen vervat zijn.

Hoe een nooddouche gebruiken?

Afhankelijk van het type blootstelling, moet een nooddouche voldoende verwarmd water kunnen voorzien voor volgende spoelperiodes:
  • 10 minuten voor oog- en gelaatsdouches, met een aanbeveling voor 15 minuten

  • 10 minuten voor lichaamsdouches bij gewone brandwonden

  • 20 minuten voor lichaamsdouches bij chemische brandwonden, met een aanbeveling voor 60 minuten

Een nooddouche activeren kan snel en eenvoudig, en in één beweging via een driehoekige of ronde hendel. Zodra die wordt bediend, begint het water (of vloeistof) te stromen.

Welke wetgeving is relevant voor nooddouches?

In België stelt de ‘Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk’, in Artikel 5-1 onder andere:
  • De werkgever treft de nodige maatregelen ter bevordering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

  • de risico's op een ernstig letsel inperken door het nemen van materiële maatregelen met voorrang op iedere andere maatregel;

Hetzelfde artikel vermeldt onder meer ook:
  • het voorzien in of het zich vergewissen van het bestaan van de gepaste veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk, wanneer risico's niet kunnen worden voorkomen of niet voldoende kunnen worden beperkt door de collectieve technische beschermingsmiddelen of door maatregelen, methoden of handelswijzen in de sfeer van de werkorganisatie.

Het ‘Koninklijk besluit betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van chemische agentia op het werk’ van 11 maart 2002 stelt verder:
  • Art. 27.De werkgever voorziet in het nodige, zoals nooddouches, oogspoelfonteinen, neutraliseringsmiddelen en adsorbentia, om de gevolgen van het ongewenst vrijkomen van chemische agentia zoveel mogelijk te beperken.

Bovenstaande bepaling staat ook in de ‘Codex over het welzijn op het werk’ in boek VI onder titel 1 ‘Chemische agentia’, hoofdstuk V ‘Maatregelen bij ongevallen, incidenten en noodsituaties’.

Welke regels voor onderhoud?

Nooddouches zijn meestal gemaakt uit duurzame materialen zoals ABS-kunststof, roestvrij staal, gegalvaniseerd staal of polyethyleen.

Toch is regelmatige inspectie en onderhoud van nooddouches noodzakelijk om zeker te blijven van hun optimale werking wanneer iemand in contact komt met gevaarlijke chemische stoffen. Ons inspectie-assortiment omvat keuringsstickers, controlelabels en inspectielabels die een visuele indicatie bieden op de werkplek om regelmatig onderhoud te ondersteunen.

Het volledige onderhoud van nooddouches wordt best elke 6 maanden uitgevoerd. Naast halfjaarlijks onderhoud, is een grondige maandelijkse controle aanbevolen. Wekelijks activeren van de nooddouches helpt daarnaast om waterstagnatie te voorkomen.

Ook onderhoudsvoorschriften voor draagbare nooddouches zijn goed gedefinieerd, en moeten nauwgezet worden nageleefd.

Welke normen zijn er voor nooddouches?

Vooral de Europese Norm EN-15154 en de Amerikaanse norm ANSI Z358 bieden houvast voor optimaal gebruik en installatie van nooddouches.

EN-15154

EN-15154 legt minimumvereisten vast voor nooddouches en oogspoelfonteinen voor ontwerp, debiet, hoogte van de oogstraal, spoeltijd en meer. De norm is ingedeeld in 5 delen:
  • Deel 1: Op waterleidingnet aangesloten lichaamsdouches voor laboratoria

  • Deel 2: Oogdouches aangesloten op het waterleidingnet

  • Deel 3: Draagbare nooddouches zonder aansluiting op het waterleidingnet

  • Deel 4: Draagbare oogdouches zonder aansluiting op het waterleidingnet

  • Deel 5: Op waterleidingnet aangesloten lichaamsdouches voor productiefaciliteiten

ANSI Z358.1:2004

ANSI Z358.1:2004 biedt criteria voor nooddouches en oogspoelfonteinen voor onder andere locatie, watertemperatuur, afvalwater, bediening, debiet, duurtijd, hoogte van de sproeikop, onderhoud, inspectie, identificatie en training.

Aanvullende producten - Nooddouches

Aanvullend bij nooddouches kunnen Persoonlijke beschermingsmiddelen - PBM uw werknemers beschermen tegen ernstige verwondingen na contact met gevaarlijke chemische stoffen.

Ons PBM-gamma biedt een ruime keuze aan overalls, veiligheidshandschoenen, veiligheidsmaskers of veiligheidsbrillen die u in combinatie met nooddouches kan inzetten om de inwerking van gevaarlijke chemische stoffen op de huid te verhinderen of te beperken.

Geef ook met veiligheidspictogrammen de verplichting aan voor werknemers om hun PBM op de werkvloer te dragen. Blauwe ISO 7010 Borden en pictogrammen PBM verplicht zijn beschikbaar om verplicht dragen van oogbescherming, veiligheidhandschoenen, beschermkledij en verschillende vormen van ademhalingsbescherming te benadrukken.

Voor oogspoeling, kies voor onze Oogdouches met wandmontage, een oogdoucheset of een combinatie van lichaamsdouche met oogdouche. De oogdouche, of oogspoelfontein, is noodzakelijk om oogbeschadiging te voorkomen.

Vind ook eenvoudig al onze Accessoires voor nooddouches en oogspoelfonteinen te onderhouden en te herstellen. Zo kan u maximaal op uw volledige veiligheidsinfrastructuur rekenen om werknemers te beschermen.

Aarzel niet om ons te contacteren met vragen over ons assortiment, onze producten, prijzen en accessoires. Wij staan klaar om u te helpen bij uw keuze.