0800 58 082

Winkelwagentje (0)

AED-toestellen

Advies nodig? Advies nodig? Hoe werkt een AED? In België krijgen 15 000 mensen per jaar een hartaanval, waarvan de helft met dodelijke afloop.
Nochtans stijgen de overlevingskansen tot wel 60 à 70 % indien deze personen in de eerste 3-4 minuten gereanimeerd worden en een stroomstoot toegediend krijgen. Plaats daarom een AED in uw bedrijf en red levens.

8 Artikel(en)

Filteren Sorteren

Rooster

FAQ


Over een automatische externe defibrillator (AED) beschikken in uw bedrijf kan levens redden!
Al onze defibrillatoren hebben een CE-markering en voldoen volledig aan de richtlijnen reanimatie 2015 van het ERC: 1 stroomstoot en de verhouding borstcompressies/beademingen is 30:2.

Is het verplicht om een AED te hebben?

Het is bij wet (nog) niet verplicht om een AED (ook wel PAD, public acces defibrillator) te hebben. Maar de Welzijnswet stelt wel dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor de veiligheid en het welzijn van uw werknemers en de bezoekers. Vanuit dat standpunt is het een logische zet om te investeren in een AED-toestel. In uw overweging kunt u de volgende factoren in acht nemen:
  • Het aantal mensen dat in uw bedrijf werkt of op uw terrein aanwezig is

  • Het aantal mensen ouder dan 50 jaar

  • De afstand tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis

  • Of uw werknemers zware fysieke inspanningen uitvoeren (sportactiviteiten, heffen en dragen, ongewone temperatuur en vochtigheidsgraad …)

  • De aanwezigheid van mensen die kwetsbaar zijn (door ziekte, leeftijd, aandoeningen …)

  • De aanwezigheid van risico’s gelinkt aan de activiteit (elektriciteit, water …)

De regel is bovendien dat een hartdefibrillator bereikbaar moet zijn in minder dan 4 minuten.

Ik weet niet waar ik mijn AED moet installeren: in de EHBO-kast, in mijn bureaulade, achter slot of niet?

Het belangrijkste is dat de defibrillator zo gemakkelijk en snel mogelijk bereikbaar is. Daarom is het dus niet aangeraden om het AED-toestel achter slot te bewaren. Kies liever voor Verzegelingen . Het beste is natuurlijk om geval per geval te bekijken, over het algemeen kan gesteld worden dat een AED zich bij voorkeur op een drukke plaats bevindt en uiterst toegankelijk is. Een plaats waar u eenvoudig en geregeld kunt controleren of het toestel paraat is en waar het geluidssignaal (in geval van lage batterij of vereist onderhoud) gemakkelijk te horen is. Idealiter bevindt uw apparaat zich dicht bij een telefoontoestel, om zo snel mogelijk de hulpdiensten te kunnen bellen in geval van nood.

Het gemakkelijkst is om uw apparaat aan de muur te bevestigen met AED-kasten .

Hoe onderhoud ik mijn defibrillator?

Artikel 8 en 9 van het Koninklijk besluit van 21 april 2007 zijn hier heel duidelijk over. De eigenaar van een automatisch externe defibrillator moet “minstens maandelijks de staat van zijn [AED nagaan], en in het bijzonder of er alarmboodschappen zijn met betrekking tot de batterij alsook de aanwezigheid van een intact elektrodenpaar.”
Diezelfde twee elementen moeten ook gecontroleerd worden na elk gebruik van het toestel.

Daarnaast moet u de (niet-herlaadbare) Lithiumbatterij voor defibrillator HeartStart FRX/HS1 en de elektroden sowieso periodiek vervangen. De batterij van een AED heeft over het algemeen een levensduur van 4 jaar en de elektroden 2 jaar.

De halfautomatische HS1 AED defibrillator voert deze controles automatisch uit. Hij controleert dagelijks de batterij, de elektrische componenten en de elektroden. De status van het reanimatieapparaat wordt aangeduid met een knipperlichtje:
  • Groen: het apparaat is klaar voor gebruik

  • Blauw met geluidssignaal: de AED geeft een vocale waarschuwing als er een defect is vastgesteld (lege batterij, slecht ingestoken elektroden … )


Kan ik de AED gebruiken voor zowel volwassen, kinderen als baby’s? Wat moet ik voorzien?

Eerst en vooral moet u weten dat hartstilstand bij een kind of baby extreem zeldzaam is. Als het toch gebeurt, dan is het meestal een gevolg van ademtekort (door te stikken bijvoorbeeld). Voor een kind jonger dan 8 jaar (of lichter dan 25 kg) kunt u dezelfde elektroden gebruiken. In dat geval plaatst u 1 elektorde op de borst van het kind en 1 elektrode op de rug. Het wordt afgeraden om een baby te defibrilleren, maar de HS1 is wel ontworpen om het te doen mocht u dat wensen.


Uitzonderlijke gevallen


  • Als het slachtoffer een zwangere vrouw is of een pacemaker heeft, is het toch ook aangeraden om de AED te gebruiken. Als u niets doet sterft de persoon immers sowieso. Bovendien heeft geen enkele studie aangewezen dat het gevaarlijk zou zijn om een defibrillatie te doen.

  • Meestal wordt het aangeraden om de patiënt ver van een natte ondergrond of metaaloppervlak te leggen, maar de HS1mag wel in deze omstandigheden gebruikt worden. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het torso van de patiënt, waar de elektroden geplaatst worden, droog is. Zolang er geen direct contact is tussen het slachtoffer en de gebruiker van de AED is er geen gevaar.

  • Daarentegen is het wel afgeraden om de defibrillator in een ATEX-zone (ATmosphère EXplosive, explosieve omgeving) te gebruiken. Een AED produceert een elektrische schok en een vonk is daarbij dus mogelijk.