Contact

Snelle offerteaanvraag

0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Borden en pictogrammen

Advies nodig? Advies nodig? Vind hier het bord dat voldoet aan uw wensen Veiligheidsborden en -pictogrammen geven informatie weer om het risico op ongevallen te verminderen. Het is een eenvoudige en universele manier om een boodschap over te brengen. Daarom spelen ze een belangrijke rol in de veiligheid van mensen.Dankzij een goede zichtbaarheid, vergemakkelijken ze de doorgang van uw werknemers en bezoekers en de interventie van hulpdiensten. Plaats daarom een bord in situaties en omgevingen waar een gezondheids- of veiligheidsrisico bestaat.
De signalisatie van een gevaar? Een gebod? Een verbod? Een informatie? De betekenis van een bord hangt af van de vorm, de kleur en het gebruikte symbool.

Sinds 1 januari 2014 moet elk nieuw geplaatst bord voldoen aan de norm EN ISO 7010. Deze norm zorgt voor de harmonisatie van de grafische symbolen en kleuren van veiligheidspictogrammen. Bekijk onze pagina gewijd aan de norm ISO 7010 voor meer informatie. Let wel, dit geldt niet voor alle pictogrammen. De norm ISO 7010 is van toepassing voor de symbolen die ongevallen vermijden en die gerelateerd zijn aan evacuatie. Voor de pictogrammen die geen ISO-equivalent hebben, blijft Seton u de borden en stickers aanbieden conform de lokale wetgevingen (Europese richtlijn 92/58/CEE).

FAQ - Veiligheidssignalering

Wat is een pictogram?

Veiligheidspictogram met voetganger symbool

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden... Een pictogram is een symbool dat door middel van een grafisch element een idee of een woord uitdrukt. Dit element is vaak verwerkt in het bord zelf. Het brengt een boodschap gemakkelijk en expliciet over opdat het voor iedereen begrijpbaar zou zijn.

 

Waarmee komt de vorm en de kleur van het bord overeen?

Rond veiligheidspictogram met witte achtergrond en rode streep voor de signalering van een verbod

Verbod

Verbodssignalering vermindert het risico op incidenten door een bepaalde handeling of gedrag te verbieden. Duid bijvoorbeeld aan waar het rookverbod geldt en waar open vlam verboden is. Signaleer ook waar een toegangsverbod geldt voor onbevoegde personen.

 

Rond veiligheidspictogram met blauwe achtergrond en witte rand voor de signalering van een gebod

Gebod

Gebodssignalering is ideaal om zoveel mogelijk risico's te vermijden waaraan werknemers blootgesteld zijn. Dankzij dit type signalering kunt u over de veiligheidsvoorschriften en goed gedrag communiceren en deze ook opleggen. Bijvoorbeeld, doe uw werknemers herinneren aan het verplicht dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

 

Driehoekig veiligheidspictogram met gele achtergrond en zwarte rand voor de signalering van een gevaar

Gevaar

Bepaalde activiteiten brengen grote gevaren met zich mee (ontploffing, elektriciteit, hoge temperaturen...). Gevaarssignalering waarschuwt voor deze risico's en de bijhorende gevaren. Ongevallen worden vermeden en uw werknemers en bezoekers zijn beter beschermd. Zo kunt u bijvoorbeeld elektriciteitsgevaar signaleren.

 

Vierkant veiligheidspictogram met rode achtergrond en witte rand voor de signalering van brandveiligheid.

Brandpreventie

Een goede signalering van brandbestrijdingsmiddelen vergemakkelijkt de interventie van de hulpdiensten. Deze veiligheidspictogrammen signaleren de nodige informatie om snel en efficiënt te kunnen ingrijpen in de strijd tegen de vlammen. Ontdek onze borden voor de interventie van de brandweer, die het personeel aansporen om bepaalde zones en doorgangen vrij te laten. Bekijk ook onze borden die de aanwezigheid van brandmelders signaleren.

 

Vierkant veiligheidspictogram met groene achtergrond en witte rand voor de signalering van evacuatie.

Evacuatie

Evacuatiesignalering is onmisbaar voor de veiligheid van zowel personeel als bezoekers in uw gebouw. Deze pictogrammen vergemakkelijken de interventie van de hulpdiensten en gidsen de werknemers richting de nooduitgang. Borden voor de aanduiding van de verzamelplaats en de nooduitgangen en vluchtwegen zijn eveneens zeer belangrijk.

 

Vierkant veiligheidspictogram met groene achtergrond en witte rand voor de signalering van EHBO.

EHBO

De signalering van EHBO-uitrusting is heel belangrijk opdat hulpdiensten snel kunnen ingrijpen na een ongeval of ander incident. Zo vinden snel het nodige materiaal om de eerste hulp toe te dienen.

 

Ruitvormig veiligheidspictogram met witte achtergrond, rode rand en uitroepteken voor de signalering van een gevaarlijk product

CLP - GHS

De CLP / GHS signalering is geschikt voor iedereen die in contact komt met chemische en/of gevaarlijke producten. Het preciseert de aard van het gevaar opdat men voorzichtig te werk zou gaan en er minder risico op ongevallen zou zijn. Seton stelt u eveneens een gamma voor dat gewijd is aan het transport van gevaarlijke producten. Zo zijn vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren gemakkelijk identificeerbaar. Ontdek eveneens ons gamma CLP - GHS borden.

 

Veiligheidspictogram i dat de signalering “informatie” voorstelt.

Informatie

Of ze nu binnen of buiten geplaatst zijn, informatieborden helpen uw werknemers en bezoekers zich te oriënteren en te circuleren. U kunt bijvoorbeeld gereserveerde ruimtes aanduiden, de aanwezigheid van een beveiligingscamera of zelfs rokerszones.

 

Driehoekig veiligheidspictogram met groene pijlen dat het recyclage logo voorstelt

Sorteren van afval

Borden voor het sorteren van afval zetten werknemers aan om hun verantwoordelijkheid op te nemen en aandacht te hebben voor de recyclage van papier, plastic enz. Deze borden tonen de inhoud van elke afvalbak, maar ook de goede gewoontes inzake recycleren. Seton biedt u een gamma aan met borden en stickers voor het sorteren van afval, maar ook een selectie RoHS / WEEE pictogrammen. Deze laatste stimuleren de recyclage van elektrische toestellen en elektronica die niet in dezelfde afvalbak mogen.

 

Vierkant veiligheidspictogram met blauwe achtergrond, witte rand en het symbool personen met een handicap

Gehandicapten

Ruimtes voor de toegankelijkheid van personen met een handicap, hebben meestal een specifieke inrichting nodig. Deze borden signaleren de aanwezigheid van een aangepaste parkeerplaats, toiletten of liften voor personen met een beperkte mobiliteit, een oprijplaat… Daarnaast kunt u ook kiezen voor borden in braille, speciaal voor slechtzienden. Verder zijn er ook borden met reliëf voor de signalering van ringleiding voor slechthorenden.

 

Aankoopgids - Veiligheidssignalering

Het materiaal kiezen

Onze borden zijn vervaardigd van verschillende materialen en passen zich aan uw eisen en omgeving aan:

SOEPELE STICKER
(gelamineerd polyester)
HARD BORD
(polypropyleen)
Voor gladde en effen ondergronden
Snel en gemakkelijk te kleven
Voor niet-klevende ondergronden (hout, steen…)
Deze twee versies zijn bruikbaar zowel binnen als buiten, beiden bieden een uitstekende weerstand tegen schuren en solventen.
MAGNETISCH ALUMINIUM
Voor een metalen ondergrond Voor een niet-klevende ondergrond
Voordelig en snel geplaatst Robuust

U kunt ook andere materialen gebruiken als u met een specifieke situatie te maken heeft (extreme koude, gebruik in de ruimte...). De levensduur van uw signalering zal afhangen van het gekozen materiaal en de plaatsing (binnen of buiten). Onze adviseurs staan klaar om u raad te geven naargelang uw wensen en het gebruik op korte en lange termijn. Ook handig om te weten: onze signalering bestaat ook als fotoluminescente versie, waardoor de boodschap zelfs in het donker zichtbaar is.

De bevestiging kiezen

Het merendeel van de borden die hierboven werden voorgesteld, zijn platte borden. U kunt kiezen uit de volgende bevestigingen:

  • schroeven en pluggen
  • dubbelzijdige tape
  • steviger bevestigingssysteem: rail, pijpbeugel en paal
  • bepaalde borden zijn zelfklevend of magnetisch

U vindt bij Seton alle bevestigingaccessoires voor uw borden alsook een gids voor de bevestiging van een bord aan een paal. Seton stelt eveneens een video beschikbaar die u laat zien hoe u een bord aan een paal vastmaakt.

De afmeting kiezen

Wees er zeker van dat uw signalering voldoende groot is om leesbaar en begrijpbaar te zijn, zelfs op enkele meters afstand. Uiteraard moet het bord voor iedereen zichtbaar zijn in elke vrijgemaakte zone. Plaats de boodschap op een strategische plaats om zichtbaar te zijn op een veiligheidsafstand alvorens de bedoelde zone binnen te treden. Bijvoorbeeld, een bord dat aangeeft dat veiligheidsschoenen verplicht zijn, plaatst u best aan de ingang van de gevarenzone en niet in de zone zelf.

De aanbevolen formaten voor een goede zichtbaarheid van borden en stickers.
De aanbevolen formaten voor een goede zichtbaarheid van borden en stickers.

Daarom heeft Seton voor u borden en stickers in verschillende formaten voor de beste zichtbaarheid. Kies het formaat van uw veiligheidspictogram naargelang de plaats en de afstand:

  • Tot 400 mm diameter en een zijde van 315 mmé
  • A3-, A4-, A5-formaat
  • Met of zonder tekst
  • Per stuk, op vel of op rol

Onze oplossing 100% op maat

Banner van de tool CREATOR, de online tool voor de personalisering van uw veiligheidspictogrammen

Vindt u niet het veiligheidspictogram dat u zoekt? Ontwerp het zelf! Bij Seton heeft u de mogelijkheid om al uw projecten te realiseren door het pictogram te creëren dat u nodig heeft. Bekijk ons gamma personaliseerbare veiligheidspictogrammen.