0800 58 082

Winkelwagentje (0)

Hoe kiest u een ademhalingsmasker?

Waarschuwing coronavirus Ontdek al onze oplossingen!
Bestellen ❯

Als u in stoffige ruimtes werkt of in omgevingen waar rookwolken, gassen, dampen, virussen of giftige stoffen aanwezig zijn, is het belangrijk én ook verplicht om uw luchtwegen goed te beschermen. Daarom vindt u als schilder, lasser, brandweerman, dokter, klusjesman … bij Seton altijd een gepast ademhalingsmasker voor uw beroep en werkt u steeds in alle veiligheid.

Wegwerpmaskers, halfgelaatsmaskers, volgelaatsmaskers … in ons assortiment vindt u alle soorten maskers. Deze voldoen stuk voor stuk aan de CE-norm, wat betekent dat ze voldoen aan de eisen van de Europese richtlijn. Seton beschikt over een groot gamma ademhalingsmaskers van verschillende merken waar u uw ademhalingsmaskers kunt uit kiezen: 3M, Honeywell (North), JSP, Moldex en Uvex. Hieronder vindt u wat tips om een ademhalingsmasker te vinden dat aangepast is aan uw behoeften en wensen.

Stel uzelf de volgende 4 vragen:

  1. Wat is het zuurstofgehalte in uw werkomgeving?
  2. Heb ik voldoende kennis van de vervuilende stof?
  3. Is de geur van de vervuilende stof detecteerbaar of is de stof geurloos?
  4. Werk ik in een besloten ruimte?
Comment choisir son masque de protection respiratoire ?

SITUATIE 2

  • Zuurstofgehalte < 17%
  • Onbekende vervuilende stof
  • Geurloze stof
  • Kleine ruimte

ISOLATIE

Volgelaatsmaskers met luchttoevoersysteem

Nadat u vastgesteld hebt welk masker het best geschikt is voor uw werkomgeving, kan het zijn dat u nog andere vragen hebt. Wij bieden u ook een antwoord op vragen die u hebt rond filters en de levensduur van het masker zodat u veilig en efficiënt te werk kunt gaan:

SITUATIE 1

Wanneer moet ik een FFP masker gebruiken?

  • Het zuurstofgehalte moet hoger zijn dan 17%
  • U kent de vervuilende stof
  • De vervuilende stof heeft een detecteerbare geur

De FFP ademhalingsmaskers (Filtering Facepiece Particles, of filterende gelaatsstukken in het Nederlands) zijn beschermende ademhalingsmaskers van hoge kwaliteit die aangepast zijn aan professionele omgevingen. Ze zijn gemaakt om fijne deeltjes, stof en ook verschillende virussen tegen te houden. Hun efficiëntie is gebaseerd op basis van hun filtratieniveau, maar ook op basis van de lekkagesnelheid naar binnen. De norm EN149 van 2001 deelt de efficiëntie van deze maskers in 3 klassen in: FFP1, FFP2 en FFP3.

Hoe kies ik het juiste wegwerpstofmasker?

Elk type wegwerpstofmasker beschikt over verschillende eigenschappen:

Beschermingsniveau FFP1 masker FFP2 masker FFP3 masker
Vervuilende stof Beschermt tegen fijn stof (silicium, glaswol, grafiet, cement, zwavel, steenkool, ferrometalen, zacht hout) Beschermt tegen fijn en giftige deeltjes (kleine metaal- of harsdeeltjes, schimmels …) Zeer hoge bescherming tegen ultrafijne deeltjes (lood, asbest, keramische vezels, spuiten van beton …)
Situatie Perfect voor doe-het-zelf projecten en diverse werkzaamheden (textielindustrie, nijverheid, metallurgie, timmerwerk) Griepvirus (vogelgriep, griep A/H1N1, SARS, tuberculose) Te gebruiken als u in contact komt met asbest (in concentratie van minder dan 1 vezel/cm³ per uur) of met legionella (interventie van korte duur). Antivervuilingsmasker, aan te raden indien u allergisch bent aan pollen.
Wel/geen aanwezigheid van ventiel Bestaat met of zonder ventiel Bestaat met of zonder ventiel Altijd voorzien van een ventiel

Het ventiel op het masker heeft verschillende voordelen:

  • Extra comfort
  • Geen condensatie aan de binnenkant van het masker
  • Geen damp op de bril
  • Vergemakkelijkt het in- en uitademen tijdens het dragen van het masker

De stofmaskers FFP1, FFP2, FFP3 zijn allemaal wegwerpbaar.

Welk formaat kiest u het best voor uw wegwerpmasker?

Plooibaar masker

  • Flexibel en soepel
  • Gemakkelijk op te bergen in een opbergtas of gereedschapskist
  • Met neusstuk
Plooibaar masker
Bekijk het product

Wat is de levensduur van een wegwerpstofmasker?

  • Het masker heeft een beperkte levensduur waarbij de vervaldatum gerespecteerd moet worden..
  • Wegwerpmaskers moeten na gebruik niet opgeborgen worden. Ze zijn geschikt voor eenmalig gebruik.
  • De duur van het effect van het masker hangt af van het gebruik. In het algemeen hangt de levensduur van het masker af van de vochtigheid die gecreëerd wordt door de uitademing van de drager. Wanneer er geen vochtigheid meer is, wordt het moeilijker om te ademen, wat wil zeggen dat de filter vol is.
  • Een masker dat opgeslagen werd in een stoffige omgeving verliest volledig zijn effect, zelfs als het nog nooit gebruikt werd.
  • Als het masker beschadigd of gescheurd is, verliest het ook zijn effect. In dit geval moet u het masker vervangen, zelfs als u het nog nooit gebruikt hebt.
  • Gebruikt u graag wegwerpbare maskers maar gebruikt u ze liever meer dan één keer? In ons gamma vindt u wegwerpbare ademhalingsmaskers die u enkele keren kunt hergebruiken!

Wanneer moet ik een half- of volgelaatsmasker dragen?

De wegwerpmaskers FFP1, FFP2 en FFP3 zijn bedoeld om u te beschermen tegen stof, kleine deeltjes en ziektes. Om u te beschermen tegen gassen en dampen kunt u kiezen tussen een halfgelaatsmasker en een volgelaatsmasker.

Een halfgelaatsmasker bedekt de neus, mond en kin. Het bestaat uit een ventiel om in en uit te ademen, een bevestigingssysteem om de filters juist te plaatsen en bevestigingsriemen zodat het masker goed past op het gezicht van de gebruiker. Dit halfgelaatsmasker garandeert de ademhalingsbescherming zonder het zicht te beperken.

Het volgelaatsmasker wordt gebruikt wanneer er risico is om oogschade op te lopen. Dit masker bedekt de ogen, neus, mond en kin. Het bestaat uit bevestigingsriemen, oogbescherming, een ventiel om in en uit te ademen en een bevestigingssysteem om de filter correct aan te brengen. Het is belangrijk om u goed te beschermen in ruimtes met giftige stoffen aangezien deze stoffen uw luchtwegen kunnen beschadigen, blindheid kunnen veroorzaken, onherstelbare schade aan uw lichaam kunnen toebrengen en zelfs mogelijks de dood veroorzaken.

  • Het zuurstofgehalte is hoger dan 17%
  • U kent de vervuilende stof
  • De vervuilende stof heeft een detecteerbare geur

→ Ik gebruik een half- of volgelaatsmasker.

Hoe kies ik een aangepaste filter voor mijn ademhalingsmasker?

Om uw filter te kiezen, is het belangrijk om de referentie van uw masker te onthouden. U moet een filter kopen van hetzelfde merk als uw half- of volgelaatsmasker, aangezien niet elk bevestigingssysteem hetzelfde is. Er zijn 3 verschillende soorten filters die u kunt gebruiken, afhankelijk van het type werk dat u uitvoert: gasfilters, deeltjesfilters en gecombineerde filters. U kunt zelfs kiezen voor meerdere filters in één masker voor een meervoudige bescherming.

Gasfilters

Kies voor een gasfilter om u te beschermen tegen dampen, chemische producten en giftige stoffen. Binnen deze categorie zijn er verschillende types op basis van de werkomgeving en het gebruik. Ze verschillen ook op basis van hun absorptievermogen en beschermingsniveau.

Bekijk hieronder de gasfilters en hun kleurcodes die de norm 89/686/CEE respecteren:

A Bescherming tegen organische dampen waarvan het kookpunt > 65°C, oplosmiddelen en koolwaterstof: (acetaten, zuren, acrylaat, alcohol, benzeen, ethanol, white spirit …)
AX Bescherming tegen gassen en organische dampen die een kookpunt hebben van ≤ 65°C: methylacetaat, aceton, butaan, chloroform, methanol …)
B Bescherming tegen gassen en anorganische dampen, behalve koolmonoxide: (zuren, broom, cyanide, chloordioxide, fluor, koolstofdisulfide …)
E Bescherming tegen zuren, zwaveldioxide (SO₂) en zoutzuurgas
K Bescherming tegen ammoniak en bepaalde aminederivaten
P Bescherming tegen stofdeeltjes, vaste aërosolen, giftige vloeistoffen
CO Koolmonoxide
Hg Kwikdampen
NOx Stikstofmonoxide, stikstofoxide, nitreuze dampen
I Jodium

De verschillende klassen gasfilters:

  • Klasse 1: wafelfilter (bv. A1) - kleine capaciteit, met een gasgehalte van minder dan 0,1% in volume.
  • Klasse 2: patroonfilter (bv. ABEK2) - gemiddelde capaciteit, met een gasgehalte minder dan 0,5% in volume.
  • Klasse 3: voor een gasgehalte minder dan 1% in volume.

Deeltjesfilters

Ze beschermen tegen stof, rook, damp, micro-organismen en virussen.

De verschillende klassen deeltjesfilters:

  • Klasse 1: (P1) om zich te beschermen tegen vaste deeltjes zonder specifieke toxiciteit (calciumcarbonaat …). Zwakke scheiding van de deeltjes.
  • Klasse 2: (P2) om zich te beschermen tegen gevaarlijke of irriterende aërosolen, vaste stoffen en/of vloeistoffen (silicium, natriumcarbonaat …). Gemiddelde scheiding van de deeltjes.
  • Klasse 3: (P3) om zich te beschermen tegen giftige aërosolen, vaste stoffen en/of vloeistoffen (beryllium, nikkel, uranium …). Grote scheiding van vaste deeltjes en vloeibare aërosolen.

Gecombineerde filters

Deze filters combineren de eigenschappen van gas- en deeltjesfilters. In meer dan 70% van de gevallen is het gebruik van een gecombineerde filter essentieel om aërosolen en gasdampen af te dekken.

De A2B2-P3 filter biedt bijvoorbeeld gemiddelde bescherming tegen organische gassen, dampen met een kookpunt boven 65°C (A2), gassen en anorganische dampen (B2) en hoge bescherming tegen vaste deeltjes en vloeibare aërosolen (P3).

Wat is de levensduur van een filter?

De levensduur van een filter hangt af van het absorptievermogen of de filtratie, de concentratie van de vervuilende stoffen, het ademhalingsritme van de gebruiker, de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving. De filter is verzadigd als u een onaangename geur ruikt.

Denk eraan om de filter te sluiten na gebruik!

Ontdek onze volledige categorie ademhalingsbescherming

Gebruik onze gebodsborden- en pictogrammen voor PBM om uw personeel eraan te herinneren dat ze een ademhalingsmasker moeten dragen.

SITUATIE 2

  • Het zuurstofgehalte is lager dan 17%
  • U kent de vervuilende stof niet
  • De vervuilende stof is geurloos
  • U werkt in een besloten ruimte

→ Ik gebruik een volgelaatsmasker met een luchttoevoersysteem.

Een volgelaatsmasker bedekt de ogen, neus, mond en kin. Het beschermt uw luchtwegen en ogen, en het zorgt ervoor dat u niet in contact komt met de vervuilende stof. Aangezien het zuurstofgehalte laag is in uw werkomgeving, moet de lucht aangevoerd worden door een compressor die de persoon met zich meedraagt. De ademlucht wordt met gemiddelde druk (instelbaar) via een gesloten tang toegevoerd.

De ademhalingsmaskers met luchttoevoersysteem zijn essentieel voor onderhoudswerken van lange duur in een omgeving waar u niet vrij kunt ademhalen (verven, lassen...), maar ook in besloten ruimtes (riolen, putten, kuilen …).

Volgelaatsmasker met een luchttoevoersysteem

Het is natuurlijk belangrijk om uw luchtwegen goed te beschermen met een aangepast ademhalingsmasker, maar daarnaast zijn er nog tal van andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die onmisbaar zijn in werkomgevingen zoals de bouwsector, laboratoriums, de voedingssector …

Bij Seton vindt u alle bescherming die u nodig hebt, zoals veiligheidsbrillen, helmen, oordoppen, handschoenen, veiligheidsschoenen of andere veiligheidskleding. Aarzel niet om u te beschermen tegen mogelijke arbeidsongevallen!

Meer producten - Ademhalingsbescherming

52 Artikel(en)

Rooster

  1. 1
  2. 2
Bekijk onze bestsellers